DOGODINE (NEĆE BITI) U JERUSALIMU? Neizvesna Evrovizija u Izraelu sledeće godine

Neta Barzilai
Print screen/You Tube

Ministarka kulture i sporta razmatra održavanje Evrovizije.

 

Izraelska ministarka kulture i sporta Miri Regev izjavila je da bi Izrael, ukoliko ne može da organizuje nadmetanje za pesmu Evrovizije sledeće godine u Jerusalimu, trebalo da razmisli da li da ga uopšte održi.

Preporučiću vladi da Evroviziji, ako ne može biti u Jeruslimu, uopšte ne budemo domaćin – rekla je Regev za radio stanicu Kan, nakon jučerašnjeg otkazivanja prijateljske fudbalske utakmice Izraela i Argentine koja je trebalo da bude održana u subotu.

Ona je objasnila da to nadmetanje košta Izrael 50 miliona šekela (14 miliona dolara) i da je smišljeno da promoviše zemlju domaćina.

Mislim ako Evrovizije neće biti u Jerusalimu pogrešno bi bilo investirati 50 miliona šekela javnih fondova. Glavni grad države Izrael je Jerusalim i toga ne bi trebalo da se stidimo – rekla je ministarka, odgovarajući na još neprotvrdjene izveštaje od srede da je EBU ( Evropian Broadcsting Union) tražila da se Evrovizija održi na nespornoj lokaciji.

 

Od kako je Izraelka Neta Barzilai pobedila na takmičenju ove godine izraelski zvaničnici su više puta ponovili da bi takmičenje naredne godine trebalo da bude održano u Jerusalimu kao što je to bilo 1979. i 1999. godine.

Medjutim, napetost je velika nakon otkazivanja utakmice. Izraelski zvaničnici su rekli da su glavni razlog pretnje protiv zvezde tima Lionala Mesija.

KO JE ZAPRAVO POBEDNICA EVROVIZIJE? Neta ima 25 godina, živela je u Nigeriji, bila član PARAVOJNE FORMACIJE

Mnogi su otkazivanje povezali s odlukom da se meč umesto u Haifi, kao što je bilo prvobotno planirano održi u Jerusalimu, na čemu je insistirala Regev.

To je razljutilo Palestince koji su ionako gnevni zbog preseljenja ambasade SAD u Tel Aviv, posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da proglasi Jerusalim samo izraelskim.

Iako je stadion Tedi, na kome je tebalo da se igra, u zapadnom Jerusalimu, status tog grada je bio i ostao najeksplozivniji nesporazum dva naroda, jer Palestinci u njegovom istočnom delu nameravaju da osnuju sedište svoje buduće države.