DOK VI SPAVATE, KUĆA SE “SAMA ČISTI”: Osam brzinskih trikova koji će OLAKŠATI ŽIVOT svakoj domaćici!

fajtalica
pixabay.com

Čišćenje kuće predstavlja zahtevan posao koji iziskuje trud i vreme. Ali, uz par jednostavnih trikova od sada možete pustiti da se zaprljano posuđe i tvrdokorni kamenac sam čisti!

 

Teško je za poverovati, ali postoje kućni poslovi koji se mogu sami od sebe rešiti, dok vi bezbrižno spavate tokom noći!

Donosimo vam osam jednostavnih rešenja koja će vam olakšati svakodnevne kućne poslove:

1. Nakupljen kamenac na tušu
Kamenac može lako biti uzrok začepljenje glavice tuša i tako vremenom oslabiti pritisak vode. Kako bi očistili te tvrdokorne naslage, napunite plastičnu vrećicu sirćetom. Zatim odvrnite glavu tuša i uronite je u vrećicu. Pobrinite se da je vrećica čvrsto zavezana i ostavite je tako preko noći. Sirće će učiniti svoje i razbiti kamenac do jutra.

2. Tvrdokorne mrlje na tiganjima i loncima
Ako vam se dogodilo da ste zapekli hranu tokom kuvanja i ostale su vam tvrdokorne naslage koje se teško uklanjaju, lonac ili tiganj napunite toplom vodom, stavite sodu bikarbonu i pustite neka odstoji. Ujutro sunđerom za čišćenje lagano operite, a zatim isperite mlakom vodom.

3. Masnoća na šporetu
Čišćenje masnoće sa šporeta može biti izazovan posao. Pre nego što uveče legnete u krevet, delove šporeta očistite uz pomoć otopine amonijaka. U plastičnu vrećicu stavite ¼ otopine amonijaka, a ujutro kada se probudite masne i tvrdokorne naslage biće prošlost.

4. Rđa na metalnim predmetima
Ovaj problem možete da rešite sa koka kolom. Namočite predmet koji vam je zarđao preko noći, a zatim ujutro još lagano iščetkajte. 

5. ”Mokre” mrlje na tepihu ili kauču
Ako ste slučajno povratili po kauču ili tepihu, te vam je tako nameštaj postao žrtva lepljivog i mokrog nereda, ne brinite. Napravite smesu od sode bikarbone i vode. Uzmite kašiku i na željeno mesto raširite tu smesu. Pustite neka se osuši preko noći, a kada se probudite ostatak smese samo usisajte.

6. Kamenac u posuđu
Ako vam se događa da se kamenac nakuplja u čajniku, nema mesta za paniku. Narežite limun, smestite ga unutra i dodajte vodu. Pustite neka voda provri, a zatim čajnik maknite sa vatre i ostavite preko noći. Limunska kiselina će izvući kamenac.

7. Dečije igračke za kupanje
Gumene patke i plastični brodovi ponovo mogu biti kao novi ako u litar vode dodate ¾ šoljice sirćeta. Ujutro igračke temeljno isperite i pustite da se osuše.

8. Mrlja od crvenog vina
Ako ste prosuli vino po svom omiljenom tepihu, na mrlju nanesite so i pošpricajte mineralnom vodom. Ostavite preko noći, a ujutro operite tepih.