DOLAZI ZIMA: Tri saveta uz koje će vaš dom uvek biti DOBRO ZAGREJAN

Dolazite sa posla nakon napornog dana, otvarate ulazna vrata vašeg doma i umesto toplote prigrli vas hladnoća od koje ste se nadali pobeći. Ne samo da nije adekvatna dobrodošlica već ćete provesti neko vreme smrzavajući se dok pokušavate dodatno da zagrejete boravišni prostor.

Radijator
Pixabay.com

Bilo da ste u stanu ili u kući, jedna od osnovnih čovekovih potreba oduvek je bila sigurnost njegovog skloništa u koje možemo svrstati i zaštitu od vremena.

Svako od nas poznaje barem jednu osobu koja muči muku sa grejanjem u zimskim danima, pogotovo na početku grejne sezone pa ćemo u nastavku ovog teksta navesti 3 saveta uz koje će vaš dom uvek biti dobro zagrejan.

#1 “Hladnoća polazi od nogu”

Ovaj izraz ste nebrojeno puta čuli i to ne bez razloga. Koliko god se dobro uvili u ćebe, nećete se zagrejati ako su vam stopala hladna, stoga bi prvobitno trebalo povesti računa o podu našeg doma.

Kvalitetne podne obloge su jedan od načina da vam nikada ne zatrebaju papuče dok hodate. Tople površine trebaju ispuniti nekoliko kriterijuma kako biste izabrali one prave – moraju biti 100% od drveta, vodootporne, ekološki “svesne”, otporne na udarce i habanje kao i antistatične, odnosno da ne provode struju.

Estetika podnih obloga je raznovrsna i prilagođena svačijem ukusu. Laminati se postavljaju tako da imate utisak da je donja površina prostorije urađena iz jednog dela, dok brodski pod doprinosi modernom izgledu. Osećaj kada prstima dodirnete pod mora biti kao kada bi ste dodirnuli fino obrađeno prirodno drvo.

Pri kupovini laminata obratite posebnu pažnju da ima vidljivu oznaku E1 HDF, koja označava da laminat nema emisiju štetnih gasova koji narušavaju zdravlje. Napomenućemo da većina starih laminata ne podleže ovom standardu, pa ukoliko ne planirate uskoro da ga zamenite možete smanjiti emisiju redovnim provetravanjem i održavanjem temperature i vlažnosti vazduha na što nižem nivou.

Dakle, kada radite pod u vašoj prostoriji svojski se potrudite da ga uradite kvalitetno, jer ćete tako sami sebe poštedeti problema sa hladnoćom koji će da se ponavljaju svake godine iznova.

#2 “Zatvori prozor vuče promaja”

Još jedan izraz koji često čujemo a koji nas uvek podseti na značaj prozora.

Prozori su svojevrsni “portal” kroz koji gledamo u spoljašni svet, puštamo dnevnu svetlost i vazduh u naš dom, štitimo se od hladnoće i vremenskih neprilika a u izuzetnim situacijima mogu da posluže kao izlaz za slučaj nužde.

Razloga za kvalitetne prozore ne manjka a oni predstavljaju prvu barijeru izlaska ili ulaska toplote u naš dom. Možemo imati i besprekornu podnu izolaciju ali ako prozori ne dihtuju dobro, toplota će se gubiti iz prostorije rapidno.

Dakle, dobri prozori štede struju. PVC prozori, prema savetu stručnjaka, predstavljaju najbolji izbor jer su trajni, ekološki, čuvaju energiju pri grejanju i hlađenju, dihtuju dobro a održavaju se veoma jednostavno – uz pomoć meke krpe i blagog sredstva za čišćenje.

Proizvode se u različitim bojama i teksturama koje mogu imitirati drvo na takav način da prevare i velike znalce iz ove oblasti. Zato PVC prozore možete prilagođavati vašim željama bez da izgubite išta od navedenih karakteristika zbog kojih su u samom vrhu proizvoda za koji se kupci najčešće odlučuju.

Ali kako proceniti da li nam prozori dobro dihtuju? Ukoliko nije baš očigledno tako što ćete bukvalno osetiti vetar kako prolazi kroz ivice, možete proceniti pomoću jednog malog testa. Otvorite prozor, na okvir stavite list papira i zatvorite prozor. Ako možete bez muke da izvučete papir to znači da prozori propuštaju toplotu iz vašeg doma.

Ukoliko nemate novca za nove prozore, privremeno a opet efikasno rešenje je zaptivanje prozora gumenom trakom oko ivica.

#3 Termoizolacija kao barijera

Ono što najviše utiče na toplotu našeg doma je svakako termoizolacija zidova. Ušteda bilo koje energije koju koristimo za grejanje može biti i tri puta veća kada smo okruženi izolacijom od staklene vune ili stiropora.

Razlikuju se unutrašnja i spoljna izolacija. Spoljna izolacija je karakteristična za kuće, jer za ovakav vid izolacije na zgradi treba odobrenje svih stanara, a cena nije uopšte mala stoga realizacija takve ideje u velikoj većini slučajevima nailazi na ozbiljne prepreke.

U takvim slučajevima preporuka je unutrašnja izolacija. Mana ovakvog vida termoizolacije je ta što će u nekoj meri smanjiti kvadraturu stana ali će isto tako umnogome smanjiti utrošak električne energije.

Izolacija podova takođe je jedna od vrsta zaštite protiv hladnoće, ali i zvukova. Ona se postiže postavljanjem takozvanih “plivajućih” podova, koji se ne oslanjaju direktno na podlogu već na kamenu vunu koja redukuje zvuk i smanjuje toplotne gubitke za čak 60%.

Topao dom nije luksuz već nužna potreba. Pri projektovanju stana ili kuće dobra praksa je u samom početku jasno odrediti termoizolaciju, vrstu prozora i poda, kako ne bi morali da ponovo investiramo novac u renoviranje u bližoj ili daljoj budućnosti.

Ako je renoviranje pak neophodno, podelite proces po godinama pa tako odvojite jednu sezonu za renoviranje jedne od stavki sa vašeg spiska neophodnih promena kako bi smo sprečili gubitak toplote i zalud trošili energiju, a samim tim i novac.