DOMAĆE JE NAJBOLJE: Napravite sami džem od jagoda za 15 minuta!

Idealan recept za one koji vole sočne prolećne plodove i slatke obroke. Iskoristite sezonu jagoda i napravite najukusniji domaći džem za tili čas.

 

Sastojci:

  • 700 grama jagoda
  • 150 grama šećera
  • jedna do jedna i po supena kašika sveže ceđenog soka od limuna
  • dve kašičice ekstrakta od vanile (po želji)

Priprema:

Jagode operite, odstranite peteljke i isecite ih na komade srednje veličine.

Ubacite jagode u šerpu i dodajte šećer. Prekrijte poklopcem i sačekajte da provri. Promešajte par puta i sačekajte da se stvori bela pena koju ćete ukloniti pomoću kutlače ili kašike. Kuvajte ne duže od deset minuta, računajući vreme kada su jagode prokuvale. Poslednja dva minuta kuvanja dodajte sok od limuna i izmešajte. Dodajte ekstrakt od vanile (ukoliko ste se odlučili za njega).

Dobijeni džem ubacite u staklene tegle, plastične posude ili keramičke posude i čuvajte ga u frižideru (hermetički zapakovan džem možete čuvati u frižideru najduže dve nedelje. Ukoliko ga ubacite u plastične posude i u zamrzivač, možete ga čuvati do godinu dana. Nakon odmrzavanja, džem čuvati u frižideru najduže sedam dana).