DOMAĆI ISTORIJSKI SPEKTAKL: Ovo je ZAPLET “ZASPANKE ZA VOJNIKE”, filma koji cela Srbija jedva čeka (VIDEO)

Zaspanka za vojnike
Promo

Sledeće godine bioskopska publika biće u prilici da pogleda film “Zaspanka za vojnike" reditelja i scenariste Predraga Gage Antonijevića. Ovih dana završeno je snimanje ovog istorijskog spektakla.

 

Stevan Jakovljević, profesor biologije i učesnik I svetskog rata na strani srpske vojske, dolazi na  proslavu dvadesetogodišnjice rata i otvaranje spomen kosturnice u selo u kojem je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, petom tobdžijskom baterijom.

Stevan je tada otišao na iznenadno odsustvo, kasnije je prekomandovan i jedan od razloga što dolazi na postavljanje kosturnice je što želi da sazna šta je bilo sa njegovim prvim ratnim saborcima, posebno neposredno nadređenim poručnikom Aleksandrom.

Susreće samo ostarelog komadanta jedinice, kroz njihove fleš bekove otvara se sudbina pete baterije koja je prestala da postoji baš u tom selu, teški ali i radosni momenti kao i Stevanov i Aleksandrov odnos koji od početne netrpeljivosti postaje prijateljski. Ono što Stevan bude saznao od komadanta promeniće sve – Aleksandar se svesno žrtvovao za Stevana dajući mu odsustvo i rizikujući i vojni sud i život.

U ovoj priči o hrabrosti i prijateljstvu, lik potporučnika Aleksandra čiju sudbinu saznajemo na kraju, pokazaće i zašto je srpska vojska uprkos svim nedaćama uspevala da iznese tolike vojne poduhvate – jer je jedan čovek, poručnik, nadređeni, svesno žrtvovavo svoj život, pre toga ugled i čast da bi spasao bar jednog svog vojnika.

 

Film nastao u produkciji firmi Film Danas, Danedilon i Komuna, uz podršku Avala filma i Contrast studia sniman je u periodu od septembra do decembra ove godine na teritorijama opština Bela Crkva, Vršac i Beograd na preko dvadeset lokacija.

U filmu je učestvovalo preko četrdeset glumaca, dvesta statista, veliki broj kaskadera i pirotehničara, kao i dve ergele konja. 

Premijera je zakazana za 9.oktobra 2018. godine u znak obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.