Sirovo meso se lakše zaglavi u pukotinama drveta zbog čega se teže vadi, pere i ispira, pa je rizik od infekcije uvek prisutan!

 

Sirovo meso i ostale sirove namirnice mogu biti izvor opasnih bakterija poput salmonele i ešerihije koli. Ako ono ostane zarobljeno u daskama za sečenje možete imati potencijalne zaraze zato je važno prati ih kako treba!

Ako ih perete samo vodom i deterdžentom za posuđe nakon korišćenja – nemojte više, upozoravaju stručnjaci s portala “Expert Home Tips”. Ostaci sirovog mesa mogu ostati zarobljeni na hladnoj površini daski za sečenje, pa je u tom slučaju potrebno učiniti nešto više. Sirovo meso može sadržavati brojne bakterije, uključujući ešerihiju koli i salmonelu.

Preporučuje se da prvo dasku operete toplom vodom i deterdžentom, pa da je potom potpite u izbeljivač. On će sterilizovati dasku i uništiti bakterije. Da biste zaštitili ruke, svakako nosite gumene rukavice.

 

Druga opcija je da nakon pranja deterdžentom stavite dasku i u mašinu za pranje posuđa i da je operete na najvišoj mogućoj temperaturi.

Preporučuje se da meso sečete na plastičnim daskama, a nikako na drvenim jer se one odlepljuju na visokim temperaturama i tako propadaju.

Osim toga, sirovo meso se lakše zaglavi u pukotinama drveta zbog čega se teže vadi, pere i ispira pa je rizik od infekcije uvek prisutan.

Idealno je imati plastične daske za meso, a drvene za povrće. Život ćete olakšati i ako jednu veliku drvenu dasku ostavite samo za posluživanje. Na njoj nemojte seckati ništa već samo poslužujte hranu. Izgledaće efektno, a vi ćete je imati dugo.loading...