Kako se skladište jaja? Da li je bolja kuhinjska so od morske? Da li je opasno progutati žvaku? Da li su bolja jaja od koka iz kaveza ili onih koje slobodno šetaju imanjem? Ovo su samo neka od pitanja koja smo bar jednom sebi postavili. Ali, evo odgovora, koji će vam pomoći da rešite ove nedoumice.

Šunka

Koliko nas zapravo zna kako se šunka pravi? Većina ne zna, ali evo malo objašnjenja.

Za pravljenje šunke, uzima se meso iz svinjskog buta, u koje se ubrizgava slani rastvor. Taj dodatak čuva meso, čini ga sočnijim i daje proizvodu na masi. Zatim se sve to stavlja u čelični bubanj koji miksuje sastojke da bi se sjedinili, piše Dejli Mejl.

Smesa se stavlja u celofan i kompresuje. Za vreme pakovanja dodaje se glukozni sirup i ostale arome. Glavni sastojci su voda, kalijum nitrat, natrijum nitrat.

Ne moramo da vam objašnjavamo da je šunka puna vode i nezdravih dodataka. Dakle,u šunki ima najmanje mesa!

Da li je opasno progutati žvaku?

Glavni sastojak žvake je butil guma, prvobitno razvijena tridesetih godina prošlog veka kako bi se napravila unutrašnja guma za bicikl, ali sada se butil guma nalazi u svemu od rukavica za pranje, pa do ragbi lopti.

Šta se dešava ako progutate žvaku?

Ne brinite, u principu nije opasno, niti ćete umreti od toga. Organizam će je jednostavno razgraditi. Međutim, treba paziti da deca koja imaju suženi digestivni trakt ne progutaju žvaku.

Da li je morska so bolja od kuhinjske soli?

Obe vrste soli dobijaju se od joda, koji se nalazi u moru. Jedina razlika je u tome što se morska so dobija procesom odvajanja joda iz mora, a kuhinjska iz isparenja istog.

Razlika je u teksturi, jer je kuhinjska so sitnija, a morska krupnija. Takođe treba naglasiti i to da morska so ima veći salinitet.

Dakle, izbor je na vama.

Da li su bolja jaja od koka iz kaveza ili onih koje slobodno šetaju imanjem?

Zna se da su prirodni uslovi za domaće životinje izuzetno bitni i da utiču na kvalitet hrane koje daju.

Međutim, istraživanja su pokazala da nije toliko bitno da li su koke nosilje u kavezu ili slobodno šetaju imanjem. Ono što je zaista važno jeste čime se hrane, da li su to koncentrati ili organska hrana.

Da li jaja treba držati u frižideru?

Jaja su kvarljiva hrana, naravno da ih treba držati u frižideru! Međutim, nije preporučljivo da jaja držite u frizu, jer znatno gube na ukusu i kvalitetu.loading...