DOMAĆICE, PAZITE ŠTA RADITE! Ovo su najčešće greške koje pravite pri PRANJU VEŠA

Veš
Pixabay.com

Pranje veša nije samo razvrstavanje, prašak, omekšivač, izabrani program i pritisnuti "start" na mašini.

 

Mislili ste da ne postoji ništa lakše od pranja veša kada to radi mašina. Vi samo treba da razvrstate veš, sipate prašak, omekšivač, okrenete točkić i pritisnete dugme. Međutim, nije to tako jednostavno i često pravite ozbiljne greške u tako „lakom” poslu, jer stvari radite automatski. Evo gde najčešće grešite u pranju odeće.

Razvrstavanje odeće

Nije važno razvrstati veš samo po boji već to treba da uradite i po tipu tkanine. Bez obzira na to što su iste boje, vuneni džemper se ne pere zajedno sa pantalonama. Isto tako peškiri nikako ne idu sa sintetikom jer se ona pere na znatno nižim temperaturama.

Pranje peškira

Hemijski sastav omekšivača za rublje smanjuje kapacitet apsorpcije tečnosti kod peškira. Bolje je da koristite malo alkoholnog sirćeta umesto omekšivača. Osim što će ih omekšati, napašće i kamenac u mašini i očistiti unutrašnjost bubnja i ispusne cevi.

Skidanje fleka 

Ne treba da vas iznenadi rupa na novoj majici ako fleke znate da trljate sapunom kao blesavi. Zapamtite da se mrlje tretiraju nežno! Najbolje je da se uflekana odeća ostavi u hladnoj vodi preko dana da bi se fleka natopila, pa tek onda operite veš.

Dugmad

Košulje i jastučnice uvek otkopčajte, jer će se zakopčana dugmad pod pritiskom centrifuge vremenom rastegnuti ili će se iskidati konac kojim su zašivena i samo ćete sebi napraviti dodatni posao traženja i ušivanja dugmića.

Rajsferšlus

Rajsferšlusi na farmerkama, pantalonama, duksevima ili jaknama moraju biti zakopčani jer oštećuju drugu odeću. 

Previše praška za veš

Preterana količina praška za veš uzrokuje preveliku količinu pene, koja skuplja nečistoću, pa se ona ispiranjem ne uklanja iz bubnja, već se „lepi“ na mesta poput kragni košulje. Na kraju dobijate odeću sa potpuno novim flekama, koju morate ponovo prati.

Previše omekšivača

Omekšivač olakšava sušenje i peglanje veša, ali vremenom stanjuje materijal, koji postaje podložniji cepanju. Ponekad možete umesto omekšivača dodati nekoliko kapi limunovog soka na veš i oprati ga na visokoj temperaturi.

Sportska oprema

Odeća napravljena od poliamidnog vlakna ili elastina ne sme se prati u mašini. Pravilno ćete je oprati u hladnoj vodi, koja neće uticati na razvlačenje tkanine.

Pranje jastuka ili jakni

Kod pranja jakni i jastuka potrebno je namestiti duplo ispiranje ili nakon prvog pranja ručno pokrenuti još jedno ispiranje. Nepohodna su dva ispiranja jer se kod pernatih stvari pena zadržava na perju i tako se i osuši. Još jednim ispiranjem ćete isprati prašak i penu, a perje će se lepše osušiti i izbeći ćete mrlje od praška.