DOMAĆICE, VODITE RAČUNA: Rok trajanja ovih stvari UVEK IGNORIŠEMO, a ne bismo smeli!

stan
pixabay.com

Uvek se setimo da proverimo rok trajanja kvarljivih namirnica, ali zaboravljamo na određene predmete u svom domu, koji takođe imaju rok trajanja!

 

1.Papuče
Papuče su savršeno mesto za širenje gljivičnih infekcija, stoga bi ih trebalo menjati na svakih šest meseci. To se odnosi na papuče napravljene od tkanine. Gumene i kožne papuče mogu trajati i do tri godine.

2. Vodonik peroksid
Nakon što otvorite bočicu vodonik peroksida, morate je potrošiti u roku od dva meseca, dok bi zatvorenu bočicu trebalo potrošiti u narednih godinu dana.

3. Četka za kosu
Četku za kosu trebalo bi čistiti barem jednom nedeljeno i zameniti je jednom godišnje. Ako je četka od prirodnih dlaka trebalo bi je menjati svakih sedam do 10 meseci. 

4. Cucla
Dude od lateksa trebalo bi zameniti nakon dve do pet nedelje, bez obzira na to kako izgledaju. Lateks lako puca, a upravo u tim pukotinama se razmnožavaju bakterije.

5. Parfem
Neotvoreni parfemi i toaletne vode koje sadrže esencijalna ulja mogu trajati tri godine. U suprotnom, svoj parfem možete koristiti dve godine. Toaletna voda koja je neotvorena može trajati do četiri godine, a otvorena dve.

6. Drvena daska za rezanje
Drvena daska za rezanje može biti pravo leglo bakterija. Na oštećenoj površini daske se zadržavaju bakterije i nakon upotrebe ih moramo dobro oprati toplom vodom i deterdžentom. Ali, uprkos tome mikroorganizme je nemoguće uništiti, stoga je važno da dasku menjate na svakih godinu dana. 

7. Jastuk
Poznato je da jastuci vremenom postaju dom grinjama i bakterijama, bez obzira jesu li punjeni perjem ili memorijskom penom. Neki stručnjaci smatraju da bi ih trebalo menjati svakih godinu dana, dok ima i onih koji kažu kako jastuk može izdržati barem dve do tri godine. Ali, nikako duže…