DONOSI SREĆU: Birajte dekoraciju za praznike u OVOJ boji i garant će vam dobro krenuti u sledećoj godini

Tri nijanse crvene i novogodišnja dekoracija u ovoj boji doneće povoljan početak!

Jelka
pixabay.com

Novogodišnja dekoracija u crvenoj boji iako je ustaljena i klasična, svakako je neizostavna jer u svim tradicijama ima moćnu simboliku koja privlači ljubav i povoljan početak.

Crvena je boja ljubavi i energije. U hrišćanskoj tradiciji simbolizuje krv Isusa Hrista koju je prolio da bi spasio ljudski rod. Crvena boja podstiče osećanja topline i podseća na vatru, crvene bobice i Deda Mraza. Ljudi koji vole crvenu boju su ekstrovertni, veseli i impulsivni.

Međutim, suviše crvene boje može da podstakne agresivnost, previše uzbuđenja i intenzivne emocije, zato ako je crvena boja dominantna u prostoru treba da se neutrališe sa drugim manje vatrenim bojama.

Aranžmani komplementarnih boja, zelene i crvene, najpopularniji su za novogodišnju dekoraciju, posebno sa zelenim lišćem i crvenim bobicama. Uz dodavanje bele, dobićete svoju zimsku bajku.

Svima je poznato da crvena ima nekoliko nijansi i obično imamo svoje favorite, a da možda i nismo svesni toga.

U drevnoj Kini i u feng šui učenju, crvene nijanse imaju posebno mesto. Nekoliko njenih nijansi je izrazito povoljno, a to su cinobercrvena, novogodišnje crvena i karmincrvena.

Cinobercrveno su se u drevnoj Kini uglavnom ukrašavale kozmetičke posudice, u kojima se čuvaju sitne dragocenosti.

Novogodišnje crvena nešto je svetlija i smatra se bojom povoljnih početaka, zato se u Kini tradicionalno nova godina dočekuje u crvenoj odeći.

Tamnocrvena koju još zovemo karmin je ona boja koja deluje kao prelivena nijansom kestenjaste. Ona donosi veliku snagu i priznanje u vidu moći i uticaja, a smatra se da je naročito povoljna za oca, onoga koji hrani porodicu, najstariju mušku osobu u domu (Kinezi su svoju kulturu zasnovali na patrijarhalnom sistemu, nama to možda zvuči previše “mačo”, ali takva je tradicija).

Kako je ovo boja vatre vezana je za južnu stranu sveta po feng šui filozofiji. Ona simboliše i unosi život, vitalnost, toplinu, sreću i strast – ako je primenjena u pravoj količini!