Kako je juče emitovana poslednja snimljena epizoda desete sezone legendarne serije "Dosije Iks", donosimo vam zanimljivosti od kojih neke možda, niste znali.

1. Jedna od glavnih inspiracija za Dosije X bila je TV serija 70ih godina Kolchak: The Night Stalker

2. Producent Chris Carter je došao do ideje za Dosije X kada je pročitao izveštaj u kojem piše da 3,7 miliona ljudi tvrdi da su ih oteli vanzemaljci.

3. Carter je ,protiv utvrđenih stereotipa, stvorio lik agenta Fox Muldera kao vernika i agenta Dana Scully kao skeptika. U pravom životu, David Duchovny je bio skeptik, a Gillian Anderson vernik.

4. Dana Scully je dobila ime po legendarnom komentatoru L.A. Dodgersa, Vin Skully.

5. Lik Dana Scully je bio inspirisan Clarisom Starling iz Kad jaganci utihnu

6. Prema Carteru, rukovodioci Fox Networka su želeli da zamene Gillian Anderson, jer su hteli “glamurozniju bombu”.

7. Anderson je imala 24 godine kada se pojavila u seriji. Po rečima Anderson, pilot epizoda joj je bio tek drugi put da je bila pred kamerama.

8. Pre uloge “Pušača”  William B. Davis nije pušio cigarete 20 godina.

9. Dana Scully je prvobitno u pilot epizodi imala dečka po imenu Ethan Minette.

10. Carter je rekao da je probna ekranizacija za Ruperta Murdocha i druge rukovodioce Foxa izazvala spontani aplauz.

11. Kada je serija premijerno prikazana 1993. godine, Entertainment Weekly je na slogan Dosije X “The truth is out  there” odgovorio sa “We know – this show is goner”, čime su najavili skori kraj snimanja serije. Naravno, nisu bili u pravu.

12. Vince Gilligan je napisao svoju prvu Dosije X epizodu, “Soft ligth”, kao freelancer. Posle uspeha epizode, Carter ga je pitao da im se pridruži.

13. Da bi u Vankuveru stvorili izgled pustinje u Novom Meksiku, ekipa serija je morala iskoristi 1600 galona burgundi boje.

14. Pre sedme sezone, David Duchovny je tužio 20th Century Fox jer je bio uznemiren da su po manjoj ceni prodali prava svojim filijalama, i time ga oštetili za dosta novca.

15. Serija je snimana u Vankuveru prvih pet godina pre nego što je prebačena u Los Angeles.

16. Šou je prebačen iz Vankuvera u L.A. zato što David Duchovny nije voleo udaljenost od svoje žene, Tea Leoni.

17. Epizoda “Home” je prva koja je imala upozorenje na sadržaj epizode. “Home” je inspirisan autobiografijom Charlie Chaplina. Epizoda ima scenu u kojoj bolesnu bebu zakopavaju živu. Kim Manners, koja je režirala epizodu, rekla je da je to najružnija scena koju je snimila u karijeri.

18. Mark Snow, kompozitor muzike u seriji,  je rekao da je karakteristična melodija inspirisana pesmom The Smiths – “How soon is now”.   

19. U uvodnoj špici u osmoj sezoni, oko u koje Fox Mulder pada je oko Gillian Anderson.

20. Najgledanija epizoda u seriji je “Leonard Betts”, koju je gledao 29,1 milion ljubitelja serija.

21. Fanovi serije su poznati kao X-Philes

22. Nacionalni muzej američke istorije, Smithsonian, poseduje nekoliko poznatih predmeta iz serije.

23. TV Guide je proglasio Roberta Patricka koji igra ulogu agenta John Doggetta za jednog od “10 najseksipilnijih muškaraca u naučnoj fantastici”

24. Kada pogledate pažljivo, na značkama FBI koje su se koristile piše “Federal Bureau of Justice, United States Department of Investigation.”

25. Serija je popularizovala fraze poput: “Ne veruj nikome”, “Istina je negde tamo” i “Želim da verujem”, kojima je stekla mnoge obožavaoce.loading...