DRVO ZA SAVRŠENU DNEVNU SOBU: Pet biljaka uz koje će vaš dom izgledati KAO IZ MAGAZINA

Biljke
Pixabay.com

Jedno i veoma vredno drvo u dnevnoj sobi može da zameni čitavu "džunglu" saksija sa raznim cvećem, atraktivnije je, a prostor deluje čistije i lakši je za održavanje.

 

Kupovina odrasle biljke u punom sjaju je skupa investicija, ali ukoliko se nabavi u manjoj veličini i pravilno neguje – vrlo brzo će dnevnu sobu ukrasiti lepo drvce. Prilikom kupovine birajte biljke koje mogu da se formiraju u oblik drveta.

Bendžamin

Bendžamin fikus je izuzetno dekorativno sobno drvo. Nazivaju ga i “uplakana smokva”, od njega može da se formira grm, drvo ili bonsai. Izuzetno se lako gaji, a najvažnije je obezbediti mu svetlo mesto, mada podnosi i senku. Leti ne sme da se iznosi na direktno sunce, ne voli blizinu radijatora, a osetljiv je i na promaju. Tačnije, čim mu opada lišće – znači da je nečim nezadovoljan.

Međutim, u jesen je normalno da izgubi po neki list, a to je i vreme kada treba da se presadi i oreže. Presađuje se jednom godišnje, a orezuje se pažljivo, prvo suve grane i mlade do trećine veličine. Mora da se orezuje da bi imao lep oblik, a oblik drveta dobija se godinama. Zaliva se tek kada se površina zemlje u saksiji osuši, a zimi se to radi jednom nedeljno. Treba orošavati lišće i povremeno ga okretati.

Maslina

Maslina je otporna biljka, a jedina mana je ta što sporo raste (10 centimetara godišnje). Sadi se u saksiju tri puta veću od korena, a zemlja mora da bude propusna. Treba joj dosta svetla, čak i zimi. Prvih pet godina se ne đubri, a zaliva se jednom nedeljno.

Ukoliko se ne oreže u februaru ili martu, imaće oblik grma. Orezuje se glavna grana, kao i bočne, a donje se uklanjaju. U jesen se grane potkresuju.

Limun

Limun se gaji u saksijama, ali uspešno samo ako se ispune svi potrebni uslovi. U saksiji dostiže najviše dva metra u visinu, a smetaju mu vetar, suša i hladnoća. Voli dreniranu zemlju koja stalno mora biti vlažna, ali voda ne sme biti hladna. Potrebno mu je mnogo sunca, jer će odbaciti lišće i tada ogolele grane treba skratiti. Zimu ne voli da provodi u previše toploj prostoriji. Presađuje se svake dve godine. 

Sobna jela

Sobna jela zahteva malo posebne nege, a odlično prečišćava vazduh jer ima antibakterijsko svojstvo. Ne odgovara joj pretopla prostorija, a dovoljno je udaljiti od izvora toplote. Ne podnosi suv vazduh, pa je poželjno prskati je mlakom vodom.

Ne podnosi suvu zemlju, pa je treba zalivati redovno, ali pomalo. Presađuje se svake godine u proleće, dok ne dostigne visinu od jednog metra.

Juka

Juka zaslužuje zanimljivu saksiju, jer je ovo ekskluzivno drvo koje traži malo nege. Potrebno joj je dosta svetla, redovno zalivanje sa malo vode i prihrana. Leto može da provede na balkonu, a presađuje se svake godine dok je biljka mlada.