DRŽITE OGLEDALO U SPAVAĆOJ SOBI? Evo da li je to DOBRA ILI LOŠA IDEJA

Kada je u pitanju samo uređenje enterijera spavaće sobe,postavljanje ogledala u njemu već duže vreme je predmet brojnih diskusija. Nekima je to neizostavni detalj bez koga ne mogu zamisliti svoj prostor, dok drugi više veruju drevnim tehnikama uređenja koje naglašavaju negativne efekte koje loše pozicionirano ogledala u spavaćooj sobi može imati na kvalitet sna i života uopšte.

Pixabay.com

Bez obzira u koju grupu vi spadate, bitno je imati na umu  da je moguće kombinovati na pravi način funkcionalnost ogledala i njegove energetske karakteristike kako bi kreirali svoju spavaću sobu po meri, u potpunosti u skladu sa vašim potrebama i stilom.

U nastavku saznajte na šta posebno treba da obratite pažnju prilikom postavljanja ukrasnih ogledala u spavaću sobu, imajući u vidu sve prednosti i nedostatke.

Mane ogledala u spavaćoj sobi 

Ogledala ometaju san i podstiču nesanicu – veruje se da noću ogledala  reflektuju razne vrste  energije nagomilane tokom dana u prostoru , pa je čak na neki način čak i troše . Kao rezultat toga, mogu podstaći nesanicu i poremetiti trajanje i kvalitet vašeg sna.

Ogledala mogu biti zastrašujuća noću – iako mogu pružiti osećaj sigurnosti tokom dana, ogledala mogu biti prilično zastrašujuća noću. Na primer, ako se ogledalo nalazi direktno naspram kreveta kada se  probudite i zagledate se u  njega, možda ćete čak početi da halucinirate i vidite lica drugih ljudi umesto svojih. Ovu iluziju ogledala proučavali su čak i psiholozi i pokazalo se da je potpuno stvarna i moguća pojava.

Ogledala mogu da ‘stvore’ čudne zvukove – pošto o ogledala odbijaju i zvukovi, to može da se dešava i tokom sna. Ovi zvukovi vas mogu probuditi ili vam otežati da zaspite. Na primer, ako hrčete, zvuk hrkanja može da se odbije od ogledala i da se pojavi još glasnije, probudivši vas i vašeg partnera.

Pogodna mesta za postavljanje ogledala u spavaćoj sobi

Pored ovih psiholoških aspekata, najvažanije smernice za postavljanje ogledala u spavaćoj sobi su njegova veličina, raspored ostalog nameštaja unutar prostorije kao i vaše potrebe i stilski zahtevi. Budući da se kao glavni nedostatak ogledalala u spavaćoj sobi izdvaja to što može ometati odmor i zdrav san , bitno je izbeći prostor direktno naspram kreveta.

Tradicionalno, ogledala u spavaćoj sobi se nalaze ili na toaletnom stočiću ili na vratima plakara. Da biste vizualno povećali prostor, ogledalo treba postaviti tako da najveća površina i po mogućnosti  njegov  najlepši deo padne u odraz. To znači da  bi zid ukrašen slikama i fotografijama, ili prozorski okvir obložen sobnim biljkama bile idealne opcije koje bi čitav odraz i atmosferu spavaće sobe učinili prijatnijom.

Kada su u pitanju ramovi ogledala za spavaću sobu, stručnjaci preporučuju izbegavanje pravougaonih oblika, dok je bolje koristiti vertikalne ili mekše, ovalne linije.

Obratite pažnju i na dimenzije

U spavaćoj sobi je malo do srednje veliko ogledalo najbolja opcija.

Eksperti za dizajn enterijera preporučuju standardnu veličinu svojstvenu toaletnim stočićima, dok se masovna vertikalna ogledala koja obuhvataju pun odraz vaše figure  preporučuju za hodnike.

Takođe, povoljna alternativa za spavaću sobu mogu biti i podni modeli, koji ne samo da će ispuniti svoju primarnu svrhu, već će na pravi način obogatiti i ceo enterijer vaše spavaće sobe i posebno istaći podove.

Onda, da li mi uopšte i treba ogledalo u spavaćoj sobi?

Ogledala su prilično uobičajan dekorativni predmet u modernim spavaćim sobama i generalno, postavljanje ogledala u spavaćoj sobi samo po sebi nije loša stvar.

Aspekti na koje posebno bitno obratiti pažnju:

  • Opredelite se za nova, kvalitetna ogledala.
  • Izbegavajte kupovinu polovnih/vintage ogledala jer mogu da nose vibracije prethodnih vlasnika.
  • Uverite se da veličina ogledala odgovara dekoru vaše sobe i svrsi.
  • Ako već imate ogledalo u spavaćoj sobi i primetili ste neke probleme sa spavanjem, preporučujemo vam da testirate teoriju ogledala koja ometaju vaš san, pre svega izbegavajući prostor direktno naspram kreveta.

Pridržavajući se ovih saveta, iskoristićete maksimalno funkcionalni i energetski potencijal, kako ogledala kao dekorativnog predmeta, tako i vaše spavaće sobe.

Najbitnije je da ne zaboravite da je pre svega u pitanju vaš dom u kome treba da se osećate prijatno i srećno, te da ga organizujete u skladu sa sopstvenim preferencijama i stilu , uključujući i mesta na koja će te postaviti ogledala.