DUA LIPA NA STUBU SRAMA: Pevačica dobilaa TUŽBU zbog OVOGA

Prekršila autorska prava?

printscreen

Dua Lipa je u utorak tužena zbog kršenja autorskih prava od strane rege benda sa Floride koji tvrdi da je britanska pop zvezda poreklom s Kosova i Metohije ukrala njen hit “Levitating” od manje poznatog benda i pesme iz 2017. godine.

U tužbi podnesenoj federalnom sudu u Los Anđelesu, članovi benda pod nazivom Artikal Sound Sistem tvrde da je Lipina pesma “Levitating” – koja je 68 nedelja provela na Billboard Hot 100 listi pesama i bila prva na listi Hot 100 pesama 2021. godine – zapravo kopija pesme “Live your Life”.

Tužba je bila veoma kratka i sadržala je uglavnom šablonske tvrdnje o kršenju autorskih prava, sa malo detalja o tome kako i zašto je Lipa navodno kopirala pesmu. Ali pisalo je da su dve pesme toliko slične da je “malo verovatno da je ‘Levitating’ kreiran nezavisno.”

“Levitating”, je objavljen 2020. na Lipinom drugom studijskom albumu “Future Nostalgia”, bio je veliki hit, koji je na kraju dostigao 1. mesto na Hot 100 listi i obezbedio sebi titulu najdugovječnije top 10 pesme ikada od strane ženske umetnice na listi.

Artikal Sound Sistem je rege bend sa sedištem u Južnoj Floridi, osnovan 2012. kao duo, pre nego što je kasnije dodao još muzičara i vokala – na primer, Logana Reksa. Bend je objavio „Live your Life“ na svom EP-u “Smoke and Mirrors” 2017. godine.

Kao i svaki slučaj autorskih prava, u tužbi protiv Lipe navodi se da je imala “pristup” ranijoj verziji njihove pesme, što znači da je čula pesmu,  koja joj je na taj način dala mogućnost da je kopira. Ali slučaj ne objašnjava tačno zašto bend veruje da je pop zvezda zapravo i čula njihovu numeru i iskopirala je.

Tužba takođe krivi i Warner Records, kao i druge koji su pomogli u stvaranju “Levitating”. Predstavnici Lipe i Warner Music Group nisu odgovorili na “Bilboardove” zahteve za komentar u sve do objavljivanja teksta.