Dubioza kolektiv nastupa na Glastonbury, Boom Town festivalu i sa Faith No More!

Poslednje nedelje maja iz tabora Dubioza kolektiva dolaze vesti koje potvrđuju da će i u godini pred nama ponovo pomerati granice.Dubioza kolektiv nastupiće na Glastonburyju, najvećem i najpoznatijem muzičkom festivalu na svetu, i to čak dva puta u jednom danu. U nedelju 28. juna grupa će održati dve svirke – na Shangri-La i The Glade pozornicama. Ovo je prvi put u istoriji da jedan sastav sa ovih područja gostuje na najpoznatijem okupljanju izvođača na planeti, a pogotovo da ima priliku da se publici predstavi u više navrata.

Jako nas raduje da ove godine sviramo u mnogo različitih zemalja Evrope jer smo pasionirani skupljači suvenira u obliku magneta za frižider i sada nam se pruža mogućnost da upotpunimo kolekcije. Čuli smo da Glastonbury festival ima poseban festivalski magnetić koji će zauvek imati posebno mesto u našim srcima, ali i pored ručke za otvaranje fioke za zamrzavanje. Još jedna dobra strana sviranja u inostranstvu je da imamo mogućnost da iz bekstejdža u velikim količinama maznemo piva različitih proizvođača i nosimo ih kući na degustaciju. Uglavnom sve se svodi na ukrašavanje i popunjavanje naših omiljenih kućnih rashladnih uređaja. Takođenas veseli što ćemo po prvi put imati priliku da nekažnjeno isprobamo kontinuiranu vožnju pogrešnom stranom ulice na putu za koncerte u Velikoj Britaniji. Osim magneta i piva, na ovoj letnjoj turneji nas raduje i to što ćemo u setu svirati 8 od 10 pesama sa novog albuma – izjavili su članovi Dubioze.

 

Shangri-La, Glastonburyjev mini-grad, ove godine tematski je obojen aktivizmom i mirnim protestima. Dubiozi će društvo činiti Slaves, Fat White Family, Skints, Rob Da Bank, Skream, Dusky i mnogi drugi. Prostor dodeljen Gladeu sačinjavaju ukupno četiri bine na kojima će između ostalih nastupati i Adrian Sherwood, Don Letts, Alabama 3, Dub Pistols i ceo niz žanrovski različitih izvođača. Ovogodišnje izdanje festivala, koje dnevno poseti 150 hiljada ljudi, a karte se rasprodaju doslovno u minutama, održava se od 24. do 28. juna, a line up čine Kanye West, Foo Fighters, The Who, Florence & The Machine, The Chemical Brothers, Pharrell Williams, Motorhead, Patti Smith, Suede i impresivna lista izvođača na kojoj se sad nalazi i Dubioza kolektiv.

Ovo nisu jedini datumi u Velikoj Britaniji – bend već ima potvrđen i nastup na sjajnom Boom Town Fair Festivalu koji se u avgustuodržava u Hampshireu, a do kraja godine dva puta će solo nastupiti u Londonu.

Dolaskom na tlo Velike Britanije Dubioza će brojku zemalja u kojima će nastupiti ove godine podići na čak 23. Na spisku se već ranije nalaze Nemačka, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Turska, Španija, Švedska, Norveška, Engleska, Francuska, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Belgija, Holandija, Rusija, Mađarska, Rumunija, Luksemburg, Švajcarska i Crna gora.

Uz Poljsku i Nemačku vezana je još jedna sjajna vest, a to je da će bend u tim državama dva puta nastupiti kao gosti grupe Faith No More. Na poziv jednog od najvećih svetskih rock bendova poslednjih decenija Dubioza će gostovati na koncertima u Krakowu 8.i Hamburgu 23. juna.

Diskografski grupa je bila aktivna prošle godine objavivši zapaženi EP “Happy Machine” kojim najavljuju istoimeni album koji će u inostranstvu biti objavljen ove jeseni. Album «Happy Machine» biće njihov prvi album od izdanja «Apsurdistan».

U sezoni u kojoj im se smeše ozbiljni globalni uspesi Dubioza kolektiv nastupiće u Srbijisamo jednom – na Zaječarskoj Gitarijadi 30.07.