DUGE VEZE – LJUBAVI ILI NAVIKA? Ovo su NEZDRAVI RAZLOZI zbog kojih ostajemo sa partnerima

Toksični odnosi su nešto o čemu slušamo i čitamo gotovo svakog dana. U tuđim odnosima svi znamo da ih prepoznamo, ali šta kada se sami nađemo u tome?

Raskid
Pixabay.com

Kako da prepoznate loš odnos i da izađete iz njega? Krenimo od početka, zašto uopšte ostajemo u vezama koje nisu dobre po nas? Ovog puta vam donosimo pet NEZDRAVIH razloga zbog kojih ostajemo sa partnerima.

Ne želite da ga povredite

Sasvim je jasno da vam je stalo do čoveka s kojim ste proveli određeno vreme, čak i ako prema njemu ne osećate ono što ste osećali na početku veze. Znate da bi ga prekid povredio i jednostavno nemate snage napustiti ga. Ipak, nemojte biti u vezi s čovekom prema kojem ne osećate ljubav. Time uskraćujete vreme i sreću, ne samo sebi, već i njemu. Ako ne volite svog partnera onako kako je zaslužio, onda okončajte tu vezu kako biste oboje mogli krenuti napred.

Navika

Možda više ne želite biti sa svojim partnerom, ali nekako vam je ugodno s njim jer ste navikli zajedno provoditi vreme. Lakše je podnositi konformizam, nego biti hrabar, prekinuti vezu i zakoračiti u novi život. Ipak, život je prekratak da biste bili nesreći, dobro razmislite o tome i odlučite da li vam je sreća prioritet.

Seks
Pixabaycom

Bojite ga se

Nasilje nad ženama je danas, nažalost, učestala pojava. Ako ste u vezi s muškarcem koji je sklon nasilju i bojite se da bi mogao da vas fizički povredi ako ga ostavite, budite vrlo oprezni. U tom slučaju je potrebno ozbiljno pristupiti situaciji i potražiti pomoć drugih, nikako nemojte sami da idete kroz to. Ipak, koliko god se bojali, iz takve veze treba izaći što pre, uprkos mogućim posljedicama. Ne možete ceo život biti u strahu, a čovek koji zaista voli svoju ženu nikad se neće prema njoj ponašati nasilno, imajte to na umu. Ako se bojite za svoju sigurnost, prijavite slučaj policiji i zatražite zabranu pristupa. Takav čovek vam nije potreban, riješite se ga što prije i ni u kom slučaju nemojte da trpite nasilničko ponašanje.

Strah od samoće

Brojne su prednosti veza, a maženje, poljupci i seks samo su neke od njih. Dobro je uz sebe imati nekoga s kim ćete moći posećivati društvena događanja, porodična okupljanja i slično. Ipak, to ne bi ni trebao ni smio da bude glavni razlog zbog kojeg ste u vezi. Ako ne volite svog partnera, strah od samoće ne bi trebalo da vas sprečava da okončate vezu. Uostalom, život samca uopšte nije loš i sigurno je bolji nego život s nekim do koga vam nije stalo.

Svi ga vole

Teško je ostaviti čoveka kojeg su zavoljeli vaša porodica i prijatelji. Ipak, vi ste u vezi i vi donosite odluku, a ne oni. Nemojte zbog pritiska sa strane ostajati s nekim za koga znate da nije za vas. Takva odluka se tiče samo dvoje ljudi – vas i njega i nemojte dozvoliti da drugi utiču na vaš život. Čak i ako je on savršen za vašu porodicu, to ne znači da je savršen za vas. Ako između vas nema hemije, sasvim je jasno šta morate da učinite.