Duh Ireske u Beogradu: 17. mart, dan kada ceo svet slavi Svetog Patrika, Beograđane čeka performans!

Beograd će ponovo biti domaćin živopisnog Festivala irske kulture.

Arena Beograd i BIF zajedno će obeležiti nedelju irske kulture koja će se održati od 13. do 18.03. u Beogradu.

„Krunu” ove manifestacije predstavlja veličanstveni nastup čuvene irske plesne trupe „Lord of the dance,” 18. marta u Kombank Areni.

Ovogodišnji drugi po redu BIF održaće se u vreme najvećeg irskog nacionalnog praznika Dana Svetog Patrika.

Biće to divna prilika da se na jednom mestu otkrije irska kultura i istovremeno istraže irsko-srpske veze širom Evrope.

U fokusu će biti ples, te će publika imati prilike da vidi nastup Erin’s Fiddle i Celtic Rhythm, srpskih plesača koji su ovladali tajnama irskog stepa, kao i spektakularni show “Lord of the Dance” poslednjeg dana festivala.

Za vreme festivala u restoranu Supermarket u Višnjićevoj ulici posluživaće se po promotivnoj ceni tradicionalni irski obrok, hrskavo jelo zvano Fish and Chips (riba sa pomfritom) kao i pita sa viskijem, dok će vas na istom mestu dočekati i izložba fotografija Dermont Kelly-a, ali i muzička podloga DJ Supercut-a.

Poklonici pisane reči imaće priliku 14. marta na Filološkom fakultetu da se upoznaju sa delom irskog pisca Hjuberta Batlera, koji je živeo u Jugoslaviji i napisao više od 60 eseja o Balkanu. Slučajno se desilo da je Batlerov rad u Irskoj postao nepodesan baš u vreme kada je objavljivano njegovo istraživanje o fašističkim zločinima u Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata.

Svake večeri festivala u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke moći ćete da vidite po dva irska filma najnovije produkcije, a reditelj filma „Crni led” Johnny Gogan doći će na projekciju svog filma u subotu 15. marta.

Black Turtle bar i mini pivara napraviće irski specijalitet – zeleno pivo za zabavu povodom 17. marta, Dana Svetog Patrika. Najpoznatiji irski praznik u baru Black Turtle proslaviće i plesači čuvene svetske plesne atrakcije „Lord of the dance.” Biće to jedinstvena prilika da se prisustvuje tipičnoj irskoj zabavi u srcu Beograda sa obiljem pesme i plesa.

Majstori plesa „Lord of the dance” na dan nastupa u Kombank Areni, 18. marta, svoje veštine podeliće srpskim plesačima i muzičarima u okviru plesne i muzičke radionice. Najpoznatiji „leteći Irci” preneće našim izvođačima tajne uspeha i dugogodišnje predanosti ovom plesu.

Nastup „Lord of the dance” zaokružiće ove živopisne dane irske kulture u Beogradu u okviru kojih će svako osetiti pravi irski duh i magiju!