Američka glumica i dvostruka Oskarovka Džejn Fonda pozvala je holivudske studije da prestanu da ignorišu žene, navodeći da filmskom industrijom i dalje dominiraju muškarci koji zapošljavaju isključivo „sebi slične".

Ona je navela da svi oni koji sprovode politiku ignorisanja rodne jednakosti zaslužuju da budu stavljeni na stub srama.
Statistika govori da žene režiraju tek 23 odsto filmova, a da svega šset odsto velikih filmskih studija imaju ženu na svom čelu.

Obraćajući se na dogadjaju posvećen ženama na Sandens festivalu, koji se trenutno održava u Park Sitiju, u Juti, Fonda je navela da je malo verovatno da bi rukovodeći kadrovi u filmskoj industriji samovoljno pristali na jednakost polova.
– Studija vode muškarci koji, suočeni sa rokovima, angažuju sebi slične tj. muškarce – kazala je glumica, ističući da je to više stvar rodne pripadnosti koja nema nikakve veze sa iskustvom.

Ona je podsetila da se veliki holivudski projekti neretko poveravaju rediteljima koji iza sebe nemaju značajne rezultate.
– Treba staviti na stub srama studija koja ne poštuju rodnu jednakost. Moramo da dokažemo da možemo da pravimo komercijalne filmove. Moramo da se izborimo da žene dodju na položaje sa kojih se odlučuje – rekla je Fonda, piše londonski Gardijan.

– Ne zaboravite da ne postoje zadata pravila. Ketrin Bigelou je snimila muški film (Katanac za bol), a njen bivši suprug Džejms Kameron feministički (Avatar) – navela je legendarna glumica.

Ona je podsetila da je u jeku svoje karijere tokom 1970-ih, kada je osvojila svoja dva Oskara – za film “Detektiv Klut” (1971) i “Povratak kući” (1978), snimila nekoliko ostvarenja koja su loše prošla na blagajnama.

– Pravila sam filmove o stvarima za koje sam strastveno bila vezana. Neki su postigli ogroman uspeh, drugi ne – kazala je ona.
Fonda je rekla da je ponosna na svoje početke kada je snimala filmove koji su se gledali „s pola mozga”.

– Volim što sam neko zbog kog je cela jedna generacija muškaraca imala svoju prvu erekciju – navela je Fonda, aludirajući na kultni film iz 1968. o seksualno oslobođenoj svemirskoj putnici Barbareli.loading...