DŽENTLMEN JE NJEGOVO DRUGO IME: Najveća ikona stila i gospodstva danas bi imao 113 godina!

Keri Grant
Wikipedia

Harizmatični predstavnik bezvremene elegancije i gracioznosti, Keri Grant ostaje upamćen u srcima mnogih kao neko ko je uvek tumačio uloge pravih džentlmena.

 

Rođen je kao Arčibald Aleksander Lič u Bristolu, do smrti nije saznao ko je njegova majka – jer se govorilo da je otac imao aferu sa jednom Jevrejkom, te da je Arči bio plod te vanbračne strasti. Smatra se da je to mnogo utisalo na njegov razvoj i kasnije ponašanje u brakovima.

Ovaj britansko-američki glumac poznat je po vodećim muškim ulogama u klasičnim holivudskim filmovima. Karijeru je počeo u Holivudu ranih 1930-ih godina, a postao je popularan zbog transatlantskog akcenta, nonšalantnog ponašanja i veoma veselog pristupa glumi.

 

Iza kamere život ovog džentlmena bio je i više nego buran. Ženio se pet puta, a iz kratkog i problematičnog braka sa Dajan Kenon ima ćerku Dženifer Grant (američka glumica, poznata po ulozi u kultnoj seriji “Beverli Hils 90210”). Kada se 1966. godine iznenada povukao iz sveta filma, potpuno se posvetio odgajanju deteta.

Više od 12 godina, Keri Grant je živeo sa glumcem Rendolfom Skotom, a brojni biografi smatraju da je to bila homoseksualna veza – iako za to nema dokaza, a Grantova ćerka Dženifer demantuje takve tvrdnje.

Preminuo je 1986. godine, posle teškog moždanog udara. Grantu je tada izmeren krvni pritisak 210/130, ali je odbijao pomoć. Lekar je samo mogao da ga gleda kako propada iz sekunde u sekund, sve dok nije zapao u komu. Tada je prebačen u bolnicu i 45 minuta kasnije je preminuo.

Njegovo telo vraćeno je u Kaliforniju i kremirano, a pepeo je rasut nad Pacifikom. Novinar Roderik Man rekao je da je to prikladan potez, jer se radilo o “čoveku koji je voleo privatnost i ne bi želeo nonsens koji sa sobom donose sahrane”.

Znamo da negde tamo, iza sedam gora i mora, negde u nekom filmskom raju, Keri Grant sada, sa osmehom na licu, šeta pločnikom, odeven u besprekorni trenčkout, uglancanih cipela i još sređenije frizure – verovatno ruku pod ruku sa Odri Hepbern i Aleksis Smit.