Džiboni i Vlatko ‘razvalili’ Arsenal

Drugo veče Arsenala u petak privuklo je oko 8.000 posetilaca, a očekivano najveća pažnja bila je na nastupima hrvatskog muzičara Džibonija i proslavljenog makedonskog gitariste Vlatka Stefanovskog na Main Stage-u kragujevačkog festivala, koji se održava uz podršku Jelen piva.

Dugogodišnja želja publike u Kragujevcu da vidi i čuje uživo Džibonija ostvarena je konačno zahvaljujući Arsenal festu, a pevač iz Splita dvočasovni nastup je startovao hitom „Činim pravu stvar”, da bi odmah zatim izveo i „U ljubav vjere nemam”.

Džiboni je priznao da je zaradio upalu pluća pevajući nedavno dva i po sata po kiši u Banjaluci, ali mu nije ni palo na pamet da zbog toga otkaže nastup na Arsenalu. Ređale su se, između ostalih, „Ovo mi je škola”, „Ne odustajem/Dvije duše”, „Anđeo u tebi”, „Mirakul”, „Zlatne godine”, a emotivni vrhunac uz potpunu predanost publike doneo je tandem „Tempera”/”Libar”.

Značajnu vokalnu pomoć Džiboni je imao od Stefani, pevačice iz Londona sa kojom je sarađivao na albumu „Toleranca”. Na bini se, očekivano, pojavio i Vlatko Stefanovski, Stipišićev stari saradnik, te obojio na svoj način „Libar” i „Divlji cvit”. Džibo je silazio da peva u publiku, a već po tradiciji na svojim koncertima izveo na scenu devojku iz publike koja zna da odigra trbušni ples. Graciozna Senka je to uradila maestralno, zasluženo je dobila i ovacije posetilaca i komplimente starog šarmera.

Niz hitova, bez trenutka praznog hoda, u zvaničnom delu završio je „Posoljeni zrak i razlivena tinta”, da bi sve na bisu, posle „Tolerance”, bilo zaokruženo laganom verzijom ponovljene „Činim pravu stvar”. Splićanin je u nekoliko navrata izražavao iskrenu zahvalnost publici, organizatorima, vidljivo je bilo da je i on zadovoljan kako protiče njegov „debi” u Kragujevcu. Na kraju je pozvao ljude na oprez ako voze, ne bi li i u narednim prilikama svi bili zdravi i na broju.

“Utisci su mi super. Stvarno je bilo puno ljudi, zvuk odličan. Ne volim sebe dovoditi u situaciju da sam sebe hvalim, pa sam malo porazgovarao sa ljudima i oni su mi rekli kakav je bio koncert”, rekao je Džiboni sutradan na konferenciji za novinare u Kragujevcu.

 

Pre Džibonija na Main-u je nastupio Vlatko Stefanovski Trio, koji je početnih petnaestak minuta izveo „Makedonsko devojče” i druge instrumentalne bravure. Gitarski virtuoz je, vidno raspoložen, istakao da mu je Knežev arsenal, fabrički prostor iz 19. veka, jako inspirativan za sviranje i zatim predstavio dve pesme sa aktuelnog albuma „Seir” – naslovnu i „Fokusiram i zumiram”. Sledili su „Gipsy Song” i set Leb i sol hitova – „Čuvam noć od budnih”, „Mamurni ljudi”, „Jovano, Jovanke”, „Kao kakao” i, za kraj „Uči me majko, karaj me”.

„Izgledate prelepo odavde, svarno je uživanje svirati za vas” – ushićeno je sa bine poručio Stefanovski.

Veče je na glavnoj bini otvorio sve popularniji bend Ničim izazvan koji, iz koncerta u koncert, potvrđuje da njihovo vreme slave dolazi, a to je svojom reakcijom pokazala i kragujevačka publika. „O tebi”, „Tužne devojke” i „Trideset” su ozbiljni pop hitovi kakvih je malo u našoj novijoj produkciji, odmah uz rame su i „Glas”, „Bilo gde”, a predstavljena je i nova pesma, „Rekla je”. Oduševljeno je Kragujevac
ispratio skromne momke i ničim izazvanu bubnjarku Milicu, javnosti poznatu iz poslednje postave grupe Zana.

Na Garden Stage-u, u obližnjoj Zastavinoj bašti, drugo veče svirali su Brainwashed, Deadly Mosh, Gospodin Pinokio, Mortal Kombat, Sopot dok je finale pripalo Atheist Rapu, koji su furiozno provozali legendarnu „Varburg limuzinu”, zatim poručili da „Ne bi bilo fer”, a u repertoaru im je i pesma slovenačkog benda Center za dehumanizacijo „Na putu ka tebi”.

Drugi dan Explosive Bine otvorili su DJ Goran(CHE) i Petrovitz Yugoslavia, a fenomenalnu atmosferu koju je ovaj dvojac napravio do usijanja je doveo drugi dvojac – braća iz Kosovske Mitrovice Battric i MiVu . U jednom trenutku Explosive bina je bila premala da primi sve posetioce koji su želeli da uživaju u deep, tech i minimal zvucima ovog dua pa su vrata Čaurnice na kojoj se nalazi bina bila širom otvorena zarad neoliko stotina posetilaca ispred. Poslednji nastup druge večeri na Explosive stage-u imala je jedna od naših najboljih ženskih DJ-eva u Srbiji – Kristina Lalić koja je u svom nastupu koji je trajao do ranih jutarnjih casova uspela da u srcu Šumadije ozivi techno zvuk Berlina i Detroita.

„Jelen Air Guitar” takmičenje koje vodi Prljavi inspektor Blaža donelo je i druge večeri zanimljive „nastupe” pa je, recimo, Miloš Jurišić koji se, inače, kako kaže, „bavi” posetama muzičkim festivalima, pokušao da „odsvira” ZZ Top klasik „Tush” sa čašom piva na glavi. Očekivano, već pre refrena „Jelenko” se razlio po bini. Električnu gitaru Ibanez osvojio je uroš Stevanović.

Završno, treće veče Arsenala 28. juna biće bez sumnje, kad je u pitanju Main Stage, najžešće. Pored repera Bad Copy, nastupiće pank-folk atrakcija Brkovi, šabački Goblini i Bjesovi.