Džinovski zeka Riki najavio muzički festival ‘MAD in Belgrade’

Gumeni zec od 14 metara postavljen je danas na Trg Nikole Pašića u Beogradu, kao najava festivala 'MAD in Belgrade' koji će se održati 24. i 25. maja ispred Muzeja savremene umetnosti.

Zeka po imenu Riki delo je holandskog konceptualnog umetnika Florentijna Hofmana, čije su skulpture izložene na javnim mestima u gradovima širom sveta, a najpoznatija od njih je džinovska žuta patka koja je od 2007. godine obišla najveće svetske luke i gradove.

Prema rečima PR menadžerke festivala Hane Adrović, Hofmanov naum je da „proba da smanji svet oko nas, tako što će povećati svoje igračke iz detinjstva”, a pojava zeke Rikija u Beogradu predstavlja „uvod u neprestanu zabavu koja će trajati 48 sati”.

– Centralni događaj dešava se u parku ispred Muzeja, i tu će biti postavljene dve centralne bine na kojima će nastupiti preko stotinu izvođača iz sveta, prevashodno elektronskog i dens žanra. Mi smo birali da to budu izvođači koji pomeraju ideju o modernoj muzici – rekla je Adrovićeva za agenciju Beta.

Nakon završetka zabave na glavnim binama žurka će se preseliti u obližnje splavove i brodiće, gde će domaći parti-kolektivi predstaviti svoj program i goste, dodala je ona.

Kao najpoznatiji izvođač izdvaja se švedska pop muzičarka Nene Čeri, koja će u pratnji dvojca “Rocket number nine” 24. maja prvi put imati nastup u Beogradu.

Na festivalu će nastupiti i poznati nemački di-džej Dikson, „kralj nordijskog diska” di-džej Lindstrom, jedan od najcenjenijih afričkih bubnjara Toni Elen, di-džej Kraš iz Japana, i brojni drugi. Kako je Adrovićeva najavila, osim zeke Rikija Beograd će do početka festivala doživeti „brojna druga iznenađenja koji će biti incijacija u jedan ludi parti vikend 24. i 25. maja”.