“DŽOKER” I PRE PREMIJERE IZAZVAO KONTROVERZE: Autorima filma stiglo OTVORENO PISMO o kojem sada priča ceo svet

Američki filmski studio Vorner bros odgovorio je porodicama pucnjave u bioskopu u Koloradu 2012. godine koje su kritikovale novi film "Džoker" (Joker) i naveo da negativac iz stripova i filmova o Betmenu nije predstavljen kao heroj.

Beta

Pet članova porodica žrtava pucnjave u bioskopu u mestu Aurora, gde je jedan mladić otvorio vatru tokom projekcije filma o Betmenu “Uspon mračnog viteza” (“Dark Knight Rises”), juče su uputili otvoreno pismo studiju.

U tom pismu koje je objavilo više specijalizovanih sajtova, oni su izrazili zabrinutost zbog ideje da film može da u prvi plan stavi ličnost poput Džokera, koji se pojavljuje u “Usponu mračnog viteza”.

“Kada smo saznali da Vorner bros izbacuje film ‘Džoker’ koji sa saosećanjem prikazuje tu ličnost i njenu priču, morali smo da se umešamo”, naveli su autori pisma upućenog direktorki Vorner brosa En Sarnof.

DŽOKER KAKVOG NISMO OČEKIVALI: Najveći neprijatelj BETMENA dobio “film koji sve objašnjava” (VIDEO)

Film prati transformaciju Džokera iz depresivnog komičara kog je društvo zlostavljalo u makijavelističku i nasilnu osobu.

Porodice žrtava iz Aurore nisu tražile da fim bude povučen ili izmenjen ali je studio svakako reagovao i naveo da “ni fiktivni lik Džokera ni film ne podržavaju stvarno nasilje na bilo koji način”.

“Nije namera filma, onih koji su radili na njemu ni studija da taj lik bude predstavljen kao heroj”, saopštio je Vorner bros.

“Džoker” će se 4. oktobra pojaviti u američkim bioskopima.

OBARA REKORDE I OSVAJA PRIZNANJA: Film Džoker trijumfovao na dodeli nagrada u VENECIJI

U pismu je zatraženo da Sarnof i Vorner bros prekinu sve donacije političarima koji predstavljaju prepreku donošenju strožih zakona o nošenju oružja, a studio i njegovi šefovi su pozvani da iskoriste svoj uticaj u Kongresu SAD da bi ta tema došla na dnevni red.

Takođe, zatražene su donacije za fondove za podršku žrtvama i pedagoške programe.

Studio je u odgovoru naveo da je već dao novac udruženjima žrtava i podržao zakone kojim bi se ograničila trgovina oružjem.

U pucnjavi u Aurori je ubijeno 12 ljudi, a 70 je ranjeno.