EKONOMSKI CENTAR ZAPADNE EVROPE: Grad u kome svi žele da žive jer “cveta” u svim oblastima

Frankfurt je nemački grad, koji na reci Majni broji oko 700.000 stanovnika. Značajan je privredni, turistički i ekonomski centar Zapadne Evrope, a peti grad po veličini u Nemačkoj. Mnogo je razloga zašto je Frankfurt u različitim oblastima broj jedan.

frankfurt
pixabay.com

Mnogo privrednih, ekonomskih i finansijskih aktivnosti odvija se u okviru ovog grada. Postojanje reke i plovnih puteva, razvijena nemačka privreda i sveukupno dobri ekonomski odnosi, uticali su na to da Frankfurt “cveta” u svim oblastima.

Dominacija industrijskog sektora, veliki broj stanovnika i ogromna površina, daju poseban značaj Frankfurtu kao ekonomskom centru Zapadne Evrope.

O Frankfurtu

Nastanak grada Frankfurta vezuje se još za kameno doba, i naseljavanje prastarih ljudi. Kroz vekove, menjao je nazive i uloge u ekonomskim tokovima. Slobodan carski grad postaje 1220. godine. Kroz istoriju, bio je dvor Istočne Franačke, zatim skupština Rimskog carstva, oblikovan kao vojvodstvo, i brojni predstavnik tadašnje istorije. Kroz više vekova je rušen i građen, menjao je oblike i izglede, ali danas je potpuno nova metropola.

Nakon Drugog svetskog rata, više od 70% Frankfurta je uništeno, pa je bila neophodna ponovna gradnja. U drugoj polovini 20. veka dolazi do naglog porasta broja stanovnika i obnavljanja građevina, utvrđenja i celokupnog razvoja ovog nemačkog grada.

Površina je znatno uvećana pripajanjem okolnih, nekada samostalnih oblasti, što je dovelo do naglog priliva stanovnika i razvoja privrednih aktivnosti. Danas je Frankfurt podeljen na 46 delova grada i 118 opština. Leži na obalama reke Majne, u položaju južno od planinskog područja Taunus. Najpovoljnije je posetiti Frankfurt uz avio karte, jer je odlično razvijena mreža aviona, a omogućava da svaki posetilac brzo i jednostavno stigne u ovaj grad.

Zašto je Frankfurt ekonomski centar Zapadne Evrope?

Frankfurt je grad na reci Majni, ekonomski centar nemačke savezne države Hesen. Predstavlja važno predstavništvo, ne samo Nemačke, već i celokupne Zapadne Evrope. Odlikuje ga razvijena privreda u svim delatnostima, pa samim tim i veliki broj poslovnih sastanaka i događaja od evropskog i šireg značaja.

Frankfurt je sedište Evropske centralne banke. Predstavlja bitno saobraćano čvorište celokupne Evrope, koje je odlično povezano sa svim drugim državama. Predstavlja najvažniji finansijski centar Nemačke. Zasluge za razvoj značajnih ekonomskih tokova baš u Frankfurtu, jeste uređenost, udvostručavanje površine i nagli porast stanovnika, kojih je pre nekih 150 godina bilo samo 100.000.

U Frankfurtu se održavaju svetski poznati sajmovi, samiti i drugi ekonomski, politički i poslovni skupovi i događaji. Spada u urbani centar Nemačke, žarište svih zbivanja. Kao centar bankarskih tokova, Frankfurt je odlično mesto za život, jer nudi brojna radna mesta. Prema nekim podacima, na 106 radnih mesta dolazi tek 100 radnika.

Što znači da su ekonomski tokovi odlični i da uz visok nacionalni dohodak i bruto domaći proizvod, život može biti sjajan. Frankfurt prema tim podacima spada u treći najproduktivniji grad države Nemačke, što je odlično mesto za život, zaposlenje i napredak.

Za brz i kvalitetan razvoj Frankfurta zaduženi su i napredni univerziteti, koji iznedre odlične kadrove i mlade talente u poslovne ljude. U vezi sa tim, Nemačka broji najveći broj radnih mesta u oblasti industrije – više od 40%. U Frankfurtu se nalazi 109 banaka.

Pored toga, dominira farmaceutska i hemijska industrija, ali i sektor usluga. Upravo to postojanje raznolikih sektora, čini da ekonomija bude napredna i stabilna, bez velikog uvoza. Takođe, velika konkurencija proizvođača u svim oblastima, čini da svaki od njih teži da bude bolji i prestižniji, razvijajući ujedno i čitav privredni sistem Frankfurta i Nemačke.

Organizacija poslovnog sastanka u Nemačkoj preko avio kompanije

Kao što je već navedeno, Nemačka je centar mnogih privrednih, ekonomskih i političkih zbivanja. To zahteva čestu organizaciju događaja, seminara, samita i drugih sastanaka, sa predstavnicima širom sveta. U okviru Nemačke, ti poslovni sastanci se vrlo često realizuju u Frankfurtu, kao ekonomskom centru cele Zapadne Evrope.

Avio karte Beograd Frankfurt na primer, prvi su korak u organizaciji poslovnog sastanka. Obaveze koje nameće posao često su vrlo dinamične i nepredvidive, pa je teško imati balans i mnogo unapred isplanirati sve detalje. Upravo zbog toga, tu su poznate čarter avio kompanije, koje uz željene avio karte, mogu organizovati brzo, jednostavno i lako celokupno putovanje za poslovne ili privatne potrebe.

Čarter letovi su direktni, organizuju se prema potrebama putnika i nude niz pratećih usluga. Vaše je samo da znate kada treba da budete na poslovnom sastanku i na kojoj lokaciji, ostalo je na avio kompaniji. Mnoge kompanije omogućavaju prodaju avio karata online za direktni letove, a jedna od njih je i Air Srbija. Dolazak je na aerodrom Frankfurt, ili drugu lokaciju koja je pogodna za sletanje direktnog leta.

Celokupna organizacija daljeg prevoza do mesta održavanja poslovnog sastanka može biti deo obaveze avio kompanije. Vaše je samo da rezervišete na šalteru, ili „online“ avio karte za željeni datum i odgovarajući termin putovanja. Cena za Nis Frankfurt avion je oko između 180 i 300 evra za ekonomsku klasu putovanja. Ovako veliki raspon cene javlja se u zavisnosti od opterećenosti određenih termina polazaka, satnice za koju se odlučite i slično. Ukoliko je biznis klasa ono što vam je potrebno, a to je često slučaj za poslovne sastanke, cena avio karte Beograd Frankfurt kreće se oko 550 evra, pa naviše.

Kada govorimo o direktnim, odnosno čarter letovima, često može biti organizovan samo za vaše pojedinačne potrebe. Ovo je često slučaj, jer mnogi političari, predstavnici privrede i ekonomije ne poseduju privatne avione ili helikoptere, već zahtevaju direktan, samostalan, i ujedno skupocen let. Cilj ovakve organizacije preko avio kompanije, jeste da se poslovni ljudi samo pripreme za put, i nađu u predviđeno vreme u kongresnim, ili drugim salama za sastanke. To štedi njihovo vreme i daje mogućnost za bavljenje pitanjima od značaja za države i ekonomiju u celini.

Frankfurt je nesumnjivo značajan ekonomski centar Zapadne Evrope. Kao vrlo razvijen, dobro povezan grad sa drugim regijama, ima razrađenu privredu, posebno industrijske oblasti. Navodeći činjenicu da je bankarski i finansijski centar Nemačke, ne čudi što su mnoga zbivanja upravo organizovana baš u ovom gradu.

Zato je potrebno imati dobro razvijenu avio mrežu, i mogućnost za jednostavnim organizovanjem direktnih letova preko avio kompanije, kao i celokupnih sastanaka. Na taj način se ubrzava i pojednostavljuje svaka poslovna aktivnost predstavnika različitih zemalja i kompanija širom sveta.