NISU SAVRŠENE: Diznijevim princezama FALI nešto na telu!

Svi smo odrasli na Diznijevim filmovima, ali ovaj detalj je nekako ostao neprimećen.

Arijel Dizni Mala sirena
Printscreen/Youtube

Diznijevi crtani filmovi već su decenijama na glasu zbog svog izražajnog i realističnog stila animacije. Ipak, sve Diznijeve princeze imaju jedan veoma zanimljiv anatomski nedostatak.

Verovali ili ne, mnogim Diznijevim princezama, fale nokti na rukama!
Nije potpuno jasno zašto su se Diznijevi animatori odlučili na ovakav potez. U pojedinim animiranim filmovima imamo glavne junake sa manje prstiju kako bi se pojednostavila komplikovana animacija ruku. Kako se navodi, crtačima i animatorima je najteže realistično predstaviti upravo ruke. Ipak, na koji način to objašnjava nedostatak noktiju – nikome nije jasno!
Možda se i ne radi o pojednostavljivanju, nego o svesnom stilskom izboru dizajna crtanih likova.

Jedna od pretpostavki je i da je ovo način Diznijevih animatora da naglase vizuelnu razliku između dobrih i loših likova. Prema toj teoriji, likovi s noktima su opasniji. Međutim, ta teorija ne može biti tačna jer su već pronađeni primeri Diznijevih likova, i dobrih i zlih, koji u jednoj sceni imaju nacrtane nokte, a u drugoj ne. Kao primer ističu se princeza Džesmin iz Aladina i zli Gaston iz Lepotice i zveri.

Već je poznato da mnogi likovi iz Diznijevih animiranih filmova imaju manje prstiju ili nose rukavice jer to ubrzava kompleksan proces crtanja i animiranja ruku, no kako u slučaju njihovih noktiju nema nikakvog pravila pojavljivanja, razlog za ovu bizarnu pojavu i dalje ostaje obavijen velom misterije.