EM LAKO, EM BRZO: Recept za najbolju testeninu koju ćete IKADA probati

Aglio e olio, u prevodu beli luk i ulje (izgovara se aljo e oljo), uvek je na vrhu jelovnika u restoranima italijanske kuhinje, ne samo zato što je početno slovo A.

špagete
pixabay.com

Mnoštvo je recepata za aglio e olio, neki imaju i čudnovate sastojke. Originalni napuljski recept sadrži samo: špagete, maslinovo ulje, beli luk, ljutu papričicu i peršun. I ništa više! A može i bez ljute papričice.

Mnogi stavljaju rendani parmezan u špagete dok ih mešaju, neki ih ovim sirom posipaju na kraju, a neki urade i jedno i drugo. Razlog: kremastije je. To što se izgubi osnovni ukus belog luka, nikom ništa. Misle da su obogatili recept, a u stvari su napravili nešto sasvim drugo što nema pravo da se zove aglio e olio.

Čudno je, ali su to počeli da rade i u restoranima, čak i u Italiji, ali samo u mestima koja žive od turizma. Podilaze „ukusu” turista koji, kako kroče nogom na tlo Italije, tako svuda stavljaju rukolu i sve obilno posipaju rendanim parmezanom.

Jedna vrlo gledana emisija o kuvanju u SAD, koju vodi simpatična voditeljka-kuvarica, koja pred gostima sprema zaista lepe recepte, na kraju ih sve upropasti jer sve obilno zaspe rendanim parmezanom, a publika u transu pljeska. Oduševljenje kao na stadionu, njihova ekipa dala je gol. Sva sreća, poslastice ne zasipa parmezanom. Pitanje je kad će početi jer – publika voli. To je vrhunac svake emisije, opšta euforija.

Mi nećemo koristiti parmezan, već samo one sastojke koji ovo jednostavno jelo čine tako ukusnim.

  • 500 g špageta
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • 5-6 čenova belog luka
  • 1 sitno seckana ljuta papričica
  • 1/2 veze sitno seckanog peršuna
  • so

U provrelu slanu vodu stavite špagete da se kuvaju. Dok se kuvaju, na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje, ubacite beli luk i pržite ga uz mešanje da požuti. Zatim dodajte papričicu i dinstajte pet minuta uz dodavanje vode u kojoj su se kuvale špagete. Špagete procedite, sačuvajte malo vode u kojoj su se kuvale. Sipajte špagete u posudu s maslinovim uljem, belim lukom i papričicom, isključite vatru, ali ostavite na ringli, i dobro promešajte. Po potrebi, dodajte vodu koju ste sačuvali. Otkad ste sjedinili špagete i beli luk, na ringli bi posuda trebalo da stoji 3-4 minuta i da sve vreme mešate špagete dvema velikim viljuškama. Sklonite s ringle, umešajte peršun i – pravac na sto.

Aglio e olio nije ljut, tek malo ljutkast, što daje šmek ovom savršeno jednostavnom i savršeno ukusnom jelu. Naravno, papričicu ne morate da stavljate u jelo, a aglio e olio i dalje će biti ukusan.