EM ZDRAVO, EM UKUSNO: Trik za spremanje povrća, štedi vreme i kalorije,a ispada OBROK BEZ PREMCA

Bilo da je to sladak krompir, brokoli ili tikvice, pečeno povrće je obrok bez premca. Ne samo da je ukusno, već se i brzo i lako sprema.

Povrće
pixabay.com

Sa tim u vezi, postoji i jedan siguran način kako da vaše pečeno povrće iz rerne svaki put bude savršeno hrskavo i karamelizovano. Trik se sastoji u tome da ne stavljate pek papir u posudu u kojoj pečete povrće. A evo i zašto.

Jedan eksperiment testirao je kako se ponaša krompir koji se preliven maslinovim uljem pekao u rerni, ali tako da je na polovini pleha bio pek papir, a na drugoj polovini nije. Dvadeset i pet minuta kasnije, krompir na delu pleha koji nije imao pek papir bio je hrskav i karamelizovan, dok je onaj na drugoj polovini bio skroz bez boje.

Evo kako to fukcioniše: Bez pek papira povrće dolazi u direktan kontakt sa vrućom posudom, što čini bolju (i bržu) karamelizaciju. Pergament sprečava direktan kontakt i zadržava vlagu. Više vlage znači da ima i više pare, pa samim tim ne može da se dobije lepa braon boja, kao ni hrskavost.

Ako se pitate da li će se povrće zalepiti za pleh…

…nema razloga za brigu. Naime, ako povrće pečete uz dodatak manje količine ulja, ono se neće zalepiti za pleh.

Ako vas brine čišćenje

Naravno, oblaganje pleha aluminijumskom folijom ili pek papirom olakšava čišćenje u teoriji. Ali uvek neka količina masti ili tečnosti prodre preko podloge pa je pranje svakako neophodno nakon pripreme obroka.