Enterijer putničkih aviona zauvek je promenila nesreća: Zašto su prozori letelica zaobljeni?

Prozori na avionima bili su četvrtasti sve do pedesetih godina prošlog veka, ali stručnjaci su ih nakon dve tragične nesreće zamenili okruglima.

Foto: Pixabay.com

Nekad su putnici u avionima uživali u pogledu kroz četvrtaste prozore. Međutim, kako prenosi punkufer.hr, to se promenilo 1953. godine kada su se dogodile dve nesreće u kojima je smrtno stradalo 56 ljudi. Krivac za nesreće je kvadratni oblik prozora.

Zbog četvrtastih prozora avioni su se “raspadali” u vazduhu. Četiri ugla takvih prozora nisu podnosila visoki pritisak vazduha koji se javlja na velikoj nadmorskoj visini. Istraživanje koje prenosi punkufer.hr, pokazalo je da je 70 posto povreda u avionima uzrokovano pritiskom u uglovima prozora.

Zato su u avionima uvedeni okrugli prozori, gde je pritisak ravnomerno raspoređen, pa su zbog toga mnogo jači od četvrtastih. Tačnije objašnjenje je da su okrugle rupe u tankom okviru aviona prikladnije zbog svoje strukture i manje su osetljive na oštećenja. Pukotine pod pritiskom mogu uzrokovati fenomen koji se naziva “eksplozivna dekompresija”.

Postoji jednostavnije objašnjenje za činjenicu da su prozori na nekim ravninama ovalni: prostorna ograničenja. Ako okrugli prozor “razvučemo” u ovalni, površina prozora je naravno veća, što olakšava posmatranje idiličnih krajolika – ako, naravno, dobijete mesto uz prozor.