Spavaća soba “voli” plavu

Plavu univerzalno povezujemo sa mirom i odmorom. Studije su dokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekat birajte prigušene i ne previše tamne nijanse. Obavezno izbegavati ljubičastu.

Za radnu sobu isprobajte boju žalfije

Zelena podstiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tome je što podseća na prirodu, u kojoj je uvek najlakše razbistriti misli. Kao što je i slučaj sa plavom, birajte manje intenzivne nijanse, a žalfija je idealan izbor, savetuju stručnjaci. Seli Augustin ističe da i najkraća izloženost crvenoj usporava analitičko razmišljanje, stoga je u ovom slučaju izbegavajte.

Crvena ili kobaltno plava za kuhinju

Bojenje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudiće neko crveno ili narandžasto rešenje i to je u redu ako vam ne smeta što te nijanse podstiču apetit. Za suprotan efekat izaberite kobaltno plavu. U kuhnji su intenzivnije nijanse poželjne, a u obzir čak dolazi kombinacija plave i crvene.

Kupatilo će biti lepše uz nežno ružičastu

Bela može biti previše stroga, pa za kupatilo birajte nežno ružičastu. Pri tome zaboravite na ružičasti Barbie svet. Najlakše ćete kombinovati decentnu pastelnu nijansu. Neonskim bojama nikako nije mesto u kupatilu.

Tople peščane nijanse za dnevni boravak

Kako je ovo najaktivnija prostorija u stanu ili kući, izbegavajte tamnije i intenzivnije nijanse. Druženje sa prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi. Teški zidovi mogli bi “ubiti” atmosferu, smatraju stručnjaci. Izaberite stoga toplu i neutralnu nijansu poput boje peska, jer tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni.loading...