Još od davnina pivo je bilo jedna od stvari bez kojih se ne može i o kojoj se mnogo govorilo. Spominje se još u Hamurabijevom zakoniku, a prema predanju, nastalo je kada je pekar ostavio testo na suncu pod čijim se uticajem testo pretvorilo u - tečnost.

Mnogi znaju da su za spravljanje piva potrebni ječam, hmelj, kvasac i voda, ali ne i kako izgleda put nastanka jedne flaše.

Pivare su mesto na kom nastaje magija i gde se od naizgled jednostavnih sastojaka pravi čaroban napitak svima poznat.

 

Proizvodnja piva započinje stvaranjem slada koji se dobija klijanjem ječma. Ovaj proces koji se odvija u kontrolisanim uslovima poznat je kao sladovanje, a odvija se u sladarama.

Proces proizvodnje piva u pivari započinje drobljenjem slada, a zatim i lomljenjem koje predstavlja mešanje prekrupe (rezultat drobljenja) i vode. Bistrenje ošećerene komine prati kuvanje sladovine sa hmeljom.



 

Sada kada znate kako ovi pažljivo birani sastojci pretočeni u pivo stižu do vas, uživajte u njima odgovorno jer je ključ istinskog, pravog uživanja u ovom napitku njegovo umereno konzumiranje. Živeli!