Evo kome su i zašto pare važnije u vezi

Ljubav
Foter/LyndaSanchez / photo on flickr

Koliko su se promenili muško-ženski odnosi u poslednjih nekoliko decenija?

 

U poslednjih nekoliko decenija, ljubavni odnosi su se značajno promenili… Da li je ta promena išla u “pravom” smeru, pitanje je. Evo šta se od braka očekivalo 1939, a šta 70 godina kasnije.

Davnih ’40. godina, ženama je bilo najvažnije da njihov partner bude osoba na koju mogu da se oslone, a danas je na prvom mestu privlačnost i ljubav. Muškarci su nekada želeli da njihova partnerka bude emocionalno stabilna i zrela, danas – oni žele isto što i žene, nekoga ko će ih privlačiti, koga će voleti i ko će njih voleti, pokazalo je istraživanje ekonomiste Maksa Rozera, objavljeno u časopisu Journal of Family Issues, prenosi britanski “Indipendent”.

Čednost je sa desetog mesta poželjih osobina partnera ili partnerke pala na 18, ali je zato izgled sa četrnaestog dospeo na osmo mesto kod žena, i sa 17. na 12. kod muškaraca.

Ali, ono što je lepo je da je danas mnogo važnije da žena ima želju za porodicom i decom nego ranije (verovatno zato što se to ranije “podrazumevalo”), pa se ta osobina sa 7. preselila na 4. mesto liste. Interesantno je, ipak, da je samim ženama to manje bitno nego pre 70 godina, pa je na njihovoj listi osobina koje očekuju od partnera “želja za porodicom i decom” pala sa sedmog na deveto mesto.

A finansije? I za muškarce i za žene danas su važnije nego ranije, ali nisu od presudne važnosti. Kod muškaraca je finansijska situiranost partnerke sa 13. dospela na 10 mesto, a kod žena je finansijsko stanje partnera sa 17. dospelo na 12. mesto. A posle za žene kažu da “samo gledaju pare”…