EVROVIZIJA PONOVO U CENTRU SKANDALA: Ukrajina odustala od takmičenja ZBOG RUSIJE, a bila je VELIKI FAVORIT

Ukrajina je saopštila da odustaje od učestvovanja u pesmi Evrovizije 2019. godine posle odbijanja četiri grupe da predstavljaju zemlju na tom muzičkom takmičenju koje poprima sve više političke konotacije za Kijev zbog tenzija sa Moskvom.

Evrovizija
Beta

“Ukrajinska nacionalna radio televizija odbija da učestvuje u Evroviziji 2019”, saopštila je televizija UA:PBC.

Izbor predstavnika zemlje za Evroviziju 2019. je obelodanio i privukao pažnju javnosti na sistemske probleme u muzičkoj industriji u Ukrajini, da umetnici imaju veze sa šoubiznisom zemlje agresora, navodi se u saopštenju u osvrtu na Rusiju gde nastupaju brojni ukrajinski izvodjači uprkos napetih odnosa dve susedne zemlje.

Navodi se da je obzirom na sadašnju situaciju i “uslova preterane politizacije procesa nacionalne selekcije” televizija rešila da odustane od učestvovanja na takmičenju Evrovizije ove godine.

U poslednja tri dana četiri grupe su odbile da predstavljaju Ukrajinu na tom takmičenju koje se ove godine održava u Izraelu.

Najistaknutiji slučaj je bio u ponedeljak sa pevačicom Maruv koja je pobedila u glasanju javnosti u Ukrajini ali je osudila to što vlasti koriste to takmičenje u političke svrhe.

Usledio je trio pevačica Fridom džez (Freedom Jazz), koji je bio drugi izbor, zatim grupa Kazka, i Grupa “Brunettes Shoot Blondes”, koja je objavila juče i danas da neće ići u Tel Aviv.

Jedno od zahteva javne ukrajinske televizije je da Marav pristane da više ne nastupa u Rusiji i da bude “kulturna ambasadorka Ukrajine”, što je ona odbila.

Odnosi između Ukrajine i Rusije su u ozbiljnoj krizi od kada su 2014. na vlast došle nove prozapadne vlasti u Kijevu, posle čega je usledilo pripajanje Krima od strane Moskve i sukob sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine.