“Ukrajinska nacionalna radio televizija odbija da učestvuje u Evroviziji 2019”, saopštila je televizija UA:PBC.

Izbor predstavnika zemlje za Evroviziju 2019. je obelodanio i privukao pažnju javnosti na sistemske probleme u muzičkoj industriji u Ukrajini, da umetnici imaju veze sa šoubiznisom zemlje agresora, navodi se u saopštenju u osvrtu na Rusiju gde nastupaju brojni ukrajinski izvodjači uprkos napetih odnosa dve susedne zemlje.

Navodi se da je obzirom na sadašnju situaciju i “uslova preterane politizacije procesa nacionalne selekcije” televizija rešila da odustane od učestvovanja na takmičenju Evrovizije ove godine.

U poslednja tri dana četiri grupe su odbile da predstavljaju Ukrajinu na tom takmičenju koje se ove godine održava u Izraelu.

Najistaknutiji slučaj je bio u ponedeljak sa pevačicom Maruv koja je pobedila u glasanju javnosti u Ukrajini ali je osudila to što vlasti koriste to takmičenje u političke svrhe.

Usledio je trio pevačica Fridom džez (Freedom Jazz), koji je bio drugi izbor, zatim grupa Kazka, i Grupa “Brunettes Shoot Blondes”, koja je objavila juče i danas da neće ići u Tel Aviv.

Jedno od zahteva javne ukrajinske televizije je da Marav pristane da više ne nastupa u Rusiji i da bude “kulturna ambasadorka Ukrajine”, što je ona odbila.

Odnosi između Ukrajine i Rusije su u ozbiljnoj krizi od kada su 2014. na vlast došle nove prozapadne vlasti u Kijevu, posle čega je usledilo pripajanje Krima od strane Moskve i sukob sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine.