EVROVIZIJA SE SELI U ŠVEDSKU, Srbija ušla u prvih 10

Pobedu na jubilarnoj 60. Pesmi Evrovizije posle velike borbe odneo je predstavnik Švedske Mons Zelmerlov sa pesmom "Heroes".

 00:57h – Pesma Evrovizije se seli u Švedsku!

 

Pobedu na jubilarnoj 60. Pesmi Evrovizije posle velike borbe odneo je predstavnik Švedske Mons Zelmerlov sa pesmom “Heroes”.

On je i pre početka glasanja važio za favorita, a ukupno je imao 365 poena. Druga je bila Rusija sa 303, a treća Italija sa 292 poena.

 

Srbija je takmičenje završila 10. sa 51 bodom.

Trofej je pobedniku predala Končita, a vidno uzbiđeni Mons se zahvalio svima koji su ga podržali.

 

Konačna lista:

 

 00:37h – Švedska i Rusija se smenjuju u vođstvu

Iako je od početka večeri Rusija bila u vođstvu, pretekla ju je Švedska. Međutim, to se menja iz minuta u minut.

Ima i dosta tehničkih problema, pa neke države uopšte nisu uspele da se uključe i njihovo glasanje će morati da se ponovi.

 00:29h – Glasala polovina država

Na polovini glasanja u prednosti je Rusije sa 187 poena, prati je Švedska sa 173 dok je treća Italija sa 143 bodova. Srbija je 12. dok se Crna Gora nalazi na 11. mestu.

 

 00:24h – Istorijsko uključenje – Glasala Australija

 

Tačno na polovini glasanja, prvi put u istoriji, i Australija se uključila i glasala na Pesmi Evrovizije.

Oni su 8 poena dodelili Italiji, 10 Rusiji i 12 Švedskoj. I Srbija je dobila poene od Australije – 5 bodova.

 00:16h – Ovako je glasala Srbija

Srbija je glasala 11. po redu i ovako je raspodelila glasove:

 

Osam poena dobila je Švedska, 10 je otišlo Rusiji, a najveće ocene Srbija je dala Knezu i Crnoj Gori.

 00:13h – Publika izviždala predstavnicu Rusije

Iako je trenutno u vođstvu, predstavnica Rusije je bila izviždana od publike u Beču. Na ovo su reagovale voditeljke.

– Podsećamo da je naš moto “Gradimo mostove” i da nas ne zanima politika već muzika. Pozivamo sve na toleranciju – podsetile su voditeljke Evrovizije.

 00:10h – Glasalo je prvih 10 zemalja

Nakon glasanja prvih deset zemalja, iskristalisala su se tri favorita. Na prvom mestu je Rusija, na drugom Švedska, dok su treći trenutno predstavnici Italije.

Srbija za sada ima 14 poena.

 00:03h – Grčka NIJE DALA Kipru 12 poena

Glasanje prate i neka iznenađenja. Iako već godinama “razmenjuju” 12 poena, Grčka je ove godine glasala drugačije i Kirpu dala “samo” 10 poena.

Iznenađujuće je i to što naša predstavnica Bojana nije dobila nijedan poen iz ove države.

 23:55h – Prvo uključenje i prvih 12 poena za Srbiju

 

Prvo uključivanje bilo je iz Podgorice. Crna Gora je 8 poena dala Azerbejdžanu, 10 Albaniji, a 12 poena je dobila Srbija!

 23:53h – Linije su zatvorene

Vreme predviđeno za glasanje isteklo.

 23:23h – Pevač Duran Duran oduševljen našom Bojanom

Pevač legendarnog benda Duran Duran Simon Le Bon oglasio se na svom Tviter nalogu i dao podršku Bojani Stamenov, predstavnici Srbije.

– Evrovizija je upravo postala bolja – napisao je Simon i dodao hešteg #SRB.

 23:15h – POČELO JE GLASNJE

Odluku o tome ko će biti pobednik ovogodišnje Evrovizije doneće publika i stručni žiri iz svih zemalja učesnica, uključujući i one koje nisu uspele da se plasiraju u veliko finale.

Ovo znači da će gledaoci večeras čuvenu frazu „12 points goes to..” čuti čak 40 puta.

Odnos glasova publike i žirija je 50:50.

 23:13h – Italija: Il Volo – Grande Amore

Takmičenje zatvara trio Il Volo iz Italije. Momci su se okupili pre nekoliko godina i od tada ređaju samo uspehe. Pratili su Barbaru Strejsen na njenoj turneji i to im je za sada najzapaženiji svetski uspeh.

 23:10h – Albanija: Elhaida Dani – I’m Alive

Elhaida Dani kaže da nikada nije učila pevanje i da je glas dobila kao poklon. Zato svojom muzikom želi da donosi samo radost. Večeras je pevala pesmu “I’m Alive” i predstavljala Albaniju.

 23:08h – Rusija: Polina Gagarina – A Million Voices

Dama poznatog prezimena Polina Gagarina dolazi iz Rusije i peva lepu baladu “A milion voices”. Ona je u svojoj zemlji poznato lice, ima višegodišnju karijeru kao pevačica, a pojavljivala se i u nekoliko filmova.

 23:00h – Azerbejdžan: Elnur Huseinov – Hour Of The Wolf

 

Da li se sećate ovog momka?

Zove se Elnur Huseinov i ako redovno pratite Evroviziju biće vam poznat jer je već učestvovao i to u Beogradu 2008. kada se Azerbejdžan prvi put takmičio u ovom šou programu.

 22:58h – Gruzija: Nina Sublati – Warrior

Predstavnica Gruzije peva pesmu o ženskim pravima i ženama ratnicima iz svoje zemlje, a prilično joj je teško da govori o pesmi – kaže da je za nju veoma emotivno vezana.

 22:51h – Mađarska: Bogi – Wars For Nothing

Još jedna angažovana pesma. Predstavnica Mađarske Bogi peva protiv rata i uništavanja, a pesma se zove “Wars for nothing”.

 22:46h – Španija: Edurne – Amanecer

Španska predstavnica Edurne je počela da peva kada joj je bilo samo 9 godina Sada iza sebe ima zavidnu muzičku karijeru, ali ističe da je učešće na Pesmi Evrovizije ostvarenje svih njenih snova.

 22:45h – Rumunija: Voltaj – De La Capat/ All Over Again

 

Podrška napuštenoj deci!

Bend Voltaj ima dirljivu poruku – oni se obraćaju napuštenoj deci koju su roditelji ostavili kako bi otišli da rade u inostranstvu. Povezani su sa svim najvećim humanitarnim organizacijama u Rumuniji.

 22:40h – Letonija: Aminata – Love Injected

Letoniju predstavlja mlada Aminata, originalna umetnica koja će pokušati da se domogne pobedničkog postolja pesmom Love Injected.

 22:38h – Poljska: Monika Kusinska – In The Name Of Love

Monika je pre nekoliko godina imala nesreću i od tada je u kolicima. Međutim, to je ne sprečava da peva i nastupa. Njen dirljiv nastup je bio ilustrovan scenama njenog života pre nesreće.

 22:36h – Nemačka: En Sofi – Black Smoke

En Sofi otpevala je divnu baladu . Reč je o iskusnoj pevačici koja ima jedan interesantan običaj – nigde ne ide bez svoje lutke koja se zove Ana.

 22:32h – Crna Gora: Knez – Adio

 

Aplauz se čuo do Podgorice!

Kao 16. po redu je nastupio Nenad Knežević Knez, predstavnik Crne Gore i to sa pesmom “Adio” koju je komponovao Željko Joksimović.

Knez, za razliku od Joksimovića, prvi put učestvuje na Evroviziji i nada se dobrom plasmanu.

Reč je o baladi sa motivima etno muzike po kojima je Joksimović poznat, a Knez za razliku od većine predstavnika, peva na maternjem jeziku.

 22:22h – Grčka: Maria Elena Kiriakou – One Last Breath

Predstavnica Grčke se plasirala u prvom polufinalu. Iako izgleda fenomenalno, ova dama je majka trojice sinova. Porodica živi na Kipru, ali ona zbog posla često boravi u Grčkoj.

 22:19h – Austrija: The Makemakes – I Am Yours

Ovaj rok bend osnovan je prošle godine. Bili su predgrupa Bon Žoviju na koncertu u Beču, a ove godine predstavljaju Austriju.

 22:16h – Belgija: Loik Note – Rhythm Inside

Belgiju predstavlja Loik Note pesmom “Rhythm inside”. Reč je kompletnom mladom umetniku, koji je sam smislio večerašnji nastup kao i aranžman pesme.

 22:08h – Australija: Gaj Sebastijan – Tonight Again

 

I TO SE DOGODILO! Na Evroviziji nastupila… AUSTRALIJA!

Gaj Sebastijan je prvi Australijanac koje se takmiči na pesmi Evrovizije. Ovo učešće je izazivalo dosta nedoumica, jer ova država očigledno nije na evropskom kontinentu. Međutim, reč je o specijalnom gostu povodom šezdesetogodišnjice takmičenja jer Australija važi za državu u kojoj je Pesma Evrovizije veoma popularna.

 22:06h – Kipar: Džoš Karaianis – One Thing I Should Have Done

Džon, predstavnik Kipra se predstavio pesmom “Jedna stvar koju je trebalo da uradim”.

 22:04h – Švedska: Mans Zelmerlov – Heroes

Mons Zelmerlov, predstavnik Švedske na takmičenju za pesmu Evrovizije, važi za jednog od favorita za pobedu. 

Šveđanin je nastupio sa pesmom “Heroes”, a pratila ga je zanimljiva scenografija sa mnogo animiranih elemenata.

 22:02h – Podršaka za Bojanu Stamenov stigla i od slavnog voditelja!

Grejam Norton, čuveni voditelj BBC-ja koji godinama porenosi takmičenje za Pesmu Evrovizije za ovu televiziju nije krio oduševljenje nakon nastupa srpske predstavnice, kao ni to da mu je ona jedna od favorita! 

– Ovo je instant evrovizijski klasik! Držim prekrštene prste da se večeras dobro plasira – izjavio za Grejam komentarišući Evroviziju na televiziji BBC.

Inače, Grejam je poznat kao dobar prijatelj Končite Vurst i čovek koji je prošle godine otvoreno navijao za nju, zanemarujući predstavnike Velike Britanije.

 21:56h – Norveška: Morland & Debra Skarlet – A Monster Like Me

Nakon Bojane, Evrovizija se vratila u mirnije vode sa baladom dueta iz Norveške. Morland i Debra otpevali su divnu numeru “A Monster Like Me”.

 21:52h – Srbija: Bojana Stamenov – Beauty Never Lies

 

Srpska Adel, devojka koja je podigla „Štathale“ na noge!

U prvim redovima vijorile su se srpske zastave, a Bojanin glas je došao kao pravo osveženje nakon prvih takmičara koji su mahom pevali balade. Njena pesma “Beauty Never Lies” prva je pesma koja predstavlja Srbiju na engleskom jeziku.

 21:44h – Jermenija: Genealogy – Face The Shadow

Grupa iz Jermenije na neki način je simbol ovogodišnje Evrovizije jer moto “Gradimo mostove” može savršeno da se primeni na njih jer svi potiču sa različitih kontinenata, ali su se ipak sakupili da nastupaju na sceni u Beču.

 21:39h – Ujedinjeno Kraljevstvo: Electro Velvet – Still In Love With You

Aleks i Bjanka čine duet Electro Velvet koji predstavlja Veliku Britaniju koja se takmiči svake godine kao jedna od zemalja osnivača. Oni na binu donose karakterističan elektro-sving zvuk.

 21:36h – Estonija: Elina Born & Stig Rasta – Goodbye To Yesterday

Elina i Stig se se upoznali sasvim slučajno pre nekoliko godina kada je on na Jutjubu video tada neafirmisanu pevačicu koja mu se dopala i koju je pozvao da zajedno snimaju. Od tada su nerazdvojni!

 21:31h – Izrael: Nadav Guedj – Golden Boy

Predstavnika Izraela Nadava zovu još i “zlatni dečko” i to upravo po nazivu njegove pesme. Numera se simpatično završava sa “Ok, tri minuta su prošla, moram da idem – Baj, baj” laughing

 21:26h – Francuska: Lisa Angel – N’oubliez Pas

Prva predstavnica “velike petorke” – zemalja koje kao osnivači imaju direktan plasman u finale, peva Lisa Angel iz Francuske.

 

 21:23h – Slovenija: Maraja – Here For You

Čast da otvori finale 60. takmičenja za pesmu evrovizije dobila je predstavnica Svolenije Maraja sa pesmom “Here for you”.

 21:21h – Uživo i u Kini

 

Dirljivim snimkom stotina ljudi iz celog sveta koji je mnogima naterao suze na oči, voditeljski trio je podsetio na simbole Evrovizije – slavljenje različitosti i tolerancije.

Inače, Evrovizija se prve put ove godine uživo prenosi i u Kini!

 21:12h – Končita i Betovenova “Oda radosti” otvorili Evroviziju

 

Počeo je spektakl! U velelepnoj dvorani „Štathale“ ima oko 11.000 posetilaca, a sve je počelo tonovima Betovenove “Ode radosti”, ali i podsećanjem na pobedu Končite Vurst koja je dovela Pesmu Evrovizije u Beč.

Pred otvaranje simboličnim mostom između “Grin ruma” i scene prodefilovalo je svih 27 predstavnika koji će večeras pevati.

FINALE EVROSONGA MOŽETE GLEDATI OVDE!

Počinje borba za evropski muzički tron!

 

Počelo je finale 60. takmičenja za pesmu Evrovizije! Nakon dve polufinalne večeri u završnicu je stiglo 20 zemalja koje će se, zajedno sa sedam država koje su imale direktan plasman, boriti za titulu pobednika. Srpska predstavnica Bojana Stamenov natupa pod rednim brojem 8, dok Nenad Knežević Knez, reprezent Crne Gore, peva 16.

Zahvaljujući pobedi Končite Vurst domaćin ovogodišnjeg Eurosonga je Austrija, a pesma Evrovizije se održava u Beču koji se celu godinu pripremao da ugosti hiljade fanova i ljubitelja muzike.

Ovo je drugo domaćinstvo za Austriju, a prvo posle 1967. godine. Večeras nastupaju predstavnici 20 država kvalifikovanih kroz dva polufinala i 7 onih koji su imali direktan plasman – pet zemalja osnivača, Austrija kao domaćin i specijalni gost – Australija.

 

Srpska predstavnica Bojana Stamenov koja je finale izborila spektakularnim nastupom u prvom polufinalu večeras nastupa pod rednim brojem 8. a njoj se nakon četvrtka i drugog polufinala pridružio i predstavnik Crne Gore Nenad Knežević Knez koji večeras peva 16.

Ne znam šta mi se dešava, ovo je sve previše. Presrećna sam i malo tužna, jer će sve ovo sutra biti samo jedan san – rekla je Bojana u uključenju u Dnevnik RTS-a uoči samog početka velikog finala.

Ovogodišnja Evrovizija ima tri voditeljke – Mirjam Vajhzelbraun, Alis Tumler i Arabelu Kajsbauer. Prošlogodišnja pobednica Končita Vurst će, kao i u polufinalima, biti domaćin u Grin rumu. Ovo je prvi put da voditeljski tim čine samo žene.