EVROVIZIJSKI SKANDAL: Diskvalifikovani glasovi, Srbija tek na 17. mestu?

Na zvaničnoj interet stranici Evrosonga danas je objavljeno da u finalnom glasanju za pesmu Evrovizije, nisu uručunati glasovi žirija Crne Gore i Makedonije, već da su bodovi dodeljeni isključivo na osnovu glasova publike.

 

Glasovi Crne Gore i Makedonije na Eurosongu 2015, na kojem je pobedio predstavnik Švedske, diskvalifikovani su, saopštio je organizator festivala neposredno posle završetka finalne takmičarske večeri u Beču. Nezavisno kontrolno telo Prajsvoterhaus utvrdilo je da su crnogorski i makedonski bodovi raspoređeni isključivo na osnovu glasova gledalaca u tim zemljama, koji su glasali putem sms-a, piše Danas.

Crna Gora i Makedonija su maksimalan broj bodova dali Srbiji i Albaniji (CG: 12, MK: 10; i Albaniji (MK: 12, CG:10) što je predstavnici naše zemlje Bojani Stamenov obezbedilo 10. mesto od ukupno 27 takmičara.

U kratkom saopštenju Evrovizije se kaže da su glasovi iz CG i MK dodeljeni mimo pravila o glasanju koje podrazumeva da se bodovi raspoređuju 50 odsto na osnovu glasanja gledalaca, a 50 procenata na osnovu glasova stručnog žirija.

O ovom slučaju će biti raspravljano na sastanku tokom juna, pa će se tada znati krajnji ishod odluke povodom diskvalifikacije glasova iz Crne Gore i Makedonije, zbog čega bi moglo da dođe do promene na tabeli.

Po rezultatima uz glasove iz ove dve zemlje, Srbija je zauzela 10. mesto sa 53 osvojena poena, a Albanija 17. sa 34. Ukoliko budu poništeni bodovi, Srbija će pasti na 17. poziciju, jer je od CG i MK dobila ukupno 22 poena.

Važeće pravilo o glasanju za Pesmu Evrovizije stanovljeno je 2008. kada je festival održan u Beogradu, a nakon brojnih kritika zbog pobede naše Marije Šerifović godinu ranije zbog takozvanog „blokovskog glasanja“. 

Raspodela bodova 50/50 na osnovu glasova publike i stručnog žirija u svakoj od zemalja prvi put je primenjena 2009. na finalno takmičenje, a od naredne godine se primenjuje i na dve polufinalne večeri.

Takozvano „blokovsko glasanje“ jedna je od najvećih kontroverzi festivala koji se održava 60 godina, zbog čega je nedavno uvršten u Ginisovu knjigu rekorda kao najdugovečniji muzički događaj takmičarskog karaktera na svetu.

Decenijama unazad, skandinavske zemlje dodeljuju najviše poena jedna drugoj, to je karakteristično za Grčku i Kipar. Od raspada nekadašnjeg Sovjetskog saveza i

Jugoslavije, isto se dešava i sa zemljama nastalim na tim prostorima.

Ova pojava izazvala je brojne kritike, naročito među zapadnoevropskim učesnicama, jer su godinama pri vrhu liste i među pobednicama bile zemlje iz Istočne ili Srednje Evrope. Ovaj problem je donekle rešen uvođenjem pravila iz 2008.