Film ‘Saving face’ otvara festival zaštite ljudskih prava ‘Human district’

Filmski festival 'Human district' biće organizovan od 20. do 25. juna na različitim lokacijama u Beogradu. Cilj Festivala je promocija i unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava.

Na manifestaciji će publika imati prilike da uživa u filmskom i muzičkom programu, kao i na forumima o ljudskim pravima.

Film “Saving face”, prvog Pakistanskog dobitnika Oskara, otvara Festival 20. juna u Domu Sindikata sa početkom u 20 sati. Film, čiji je moto “Pokaži, ukaži, osnaži”, podržali su poznati glumci Mirjana Karanović i Lazar Ristovski, kao i mnoge druge ličnosti sa domaće kulturne scene.

Program festivala usmeren je na komunikaciju sa identifikovanim ciljnim grupama kroz projekciju filmova koje su birali najugledniji svetski i domaći filmski umetnici i branioci ljudskih prava, aktivnosti interaktivnog sadržaja koje podstiču učešće pojedinaca i zajednice u oblasti ljudskih prava.

Tokom pet festivalskih dana biće prikazani filmovi  “Out of this world”, “Muški film”, “The devil”, “Oil field Meсторождение”, “E-Wasteland”, “Ennajeh brave woman”, “GÜLÇIN”, “It started with trees”, “The bird man of red road”, “99,9% guilty”, “Beneath heaven”, “Love and rubbish”, “Hidden valley”, “Short message”, kao i film “Čvrste kosti”.

Filmovi će se tokom festivala prikazivati na sledećim lokacijama: (21.6) Beton Hala, (22.6) Simpo parkiralište na autobuskoj stanici, (23.6) Kalemegdan, (24.6) Park Palas, a 25. juna od 19 sati u Jevremovoj ulici planirano je zatvaranje festivala i dodela nagrada. Nakon projekcija filmova, posetioci će imati priliku da uživaju u bogatom muzičkom programu.

Human Disctrict Forum, koji će se održati u UK Parobrod, je druga programska celina festivala koja je komplementarna sa filmskim programom. Cilj forumskog dela je iniciranje diskusije o ljudskim pravima i životnoj sredini (pravo na životnu sredinu i aspekti životne sredine u ljudskim pravima), izgradnja kapaciteta stejkholdera i pružanje platforme za razvijanje partnerstva i saradnje po pitanju ljudskih prava i životne sredine. Forumski program se sastoji iz dve komponente: Foruma o ljudskim pravima, koji se održava u UK Parobrod i ima kapacitet da primi do 70 učesnika i Zone ljudskih prava, koja se održava na Kalemegdanu i koja je otvorenog tipa.