FOTO: O ovome se priča – Ko plaća odeću prvoj dami?

Odeća predsednika i njihovih supruga odavno je predmet raznih diskusija, o čemu Bela kuća ne želi da priča.

Garderoba prve dame SAD Mišel Obame je i dalje predmet javne fascinacije, ali i pitanja ko plaća njenu besprekornu odeću.

Ona nosi kreacije vrhunskih dizajnera koje se mogu videti tek na par osoba na svetu. U poslednje vreme ona se pojavila u različitim modelima, a samo tri poslednje haljine koje je nosila na različitim svečanostima koštaju više od 15 hiljada dolara, a u taj iznos nisu uračunate cene cipela i nakita.

Postavlja se pitanje da li poreski obveznici plaćaju njenu odeću i odgovor je ne, uprkos onome što kažu kritičari. Da li haljine plaća ona sama? Obično, ali ne uvek. Da li ona plati punu cenu? Verovatno ne. Da li ona pozajmljuje haljine od dizajnera? Ne.

Finansiranje odeće prve dame je nešto o čemu Bela kuća nije voljna da razgovara, ali vekovima je odeća predsednika i njihovih supruga predmet diskusije.

Za prve dame se očekuje da budu dobro obučene, ali one nemaju određena pravila u tome niti dodatak na platu za oblačenje.

Portparol Mišel Obame, Džoana Rosholm kaže da prva dama sama plaća svoju odeću.

– Na zvaničnim događajima od javnog ili istorijskog značaja, kao što su državne posete, ponekada nosi odeću koja je poklon nekog dizajnera, a tu odeću odobrava Vlade SAD i posle se čuva u Nacionalnom arhivu – obasnila je ona.

Rosholm, međutim nije otkrila koliko poklonjenih haljina ima Mišel Obama, niti koliko ih je sama platila.