FOTO: Pogledajte kome je engleska kraljica dodelila titulu ‘dame’

Kraljica Elizabeta II dodelila je titulu dame, ekvivalent tituli viteza, holivudskoj glumici za njen rad na borbi protiv seksualnog nasilja u ratom zahvaćenim područjima.

Glumica, koja je u Londonu boravila ove sedmice, kao jedan od domaćina međunarodnog samita o seksualnom nasilju, jedna je od stotine ljudi čija su se imena našla na listi priznanja koja kraljica svake godine dodeljuje na svoj rođendan zaslužnim ličnostima.

Anđelina Džoli, specijalni izaslanik UN, koja je 2000. osvojila Oskara za sporednu žensku ulogu u filmu „Neprilagođena”, izjavila je da namerava da smanji svoj angažman na filmu i u većoj meri se usresredi na humanitarni rad.

Zato što nije državljanka Britanije ili Komonvelta, Džoli neće moći da koristi titulu „dame” ispred svog imena.

Većina pomenutih priznanja koja dodeljuje kraljica odlazi osobama koje nisu javne ličnosti, od vojnika i gradskih službenika do akademika i privrednika, ali se uvek nađe i neko poznato ime, naveo je AFP.

Tako je titula viteza ove godine dodeljena trostrukom oskarovcu Danijelu Deju Luisu za njegov „doprinos drami” koji sad može da ispred svog imena stavi ser.

Titula dame dodeljena je i književnici Hilari Mantel, autorki nagradjenih romana o Tjudorima – „Vučje leglo” i „Leševe na videlo” i modnoj kreatorki Zandri Rouds.
Na polju nauke titula viteza dodeljena je fizičaru Tomasu Kiblu, koji je svojim radom doprineo otkriću Higsovog bozona takozvane „božje čestice”.

Među nagrađenima za humanitarni rad je i nedavno preminuli Stiven Saton, tinejdžer koji je prikupio četiri miliona funti tokom borbe sa terminalnim kancerom.

Satonu, koji je preminuo u maju sa 19 godina, dodeljen je orden pripadnika reda Britanske imperije (MBE).loading...