“FRAJLE” NA PUTU OKO SVETA: Otkrivamo ko su ČETIRI ČAROBNE DEVOJKE čija bajka godinama OSVAJA SRCA!

Frajle
Nataša Kukić

Na oko različite, a opet – toliko slične. Njih četiri su otelotvorenje bajkovitih maštarija mnogih – kako muškaraca tako i žena – i to ne "onih" posleponoćnih maštanja. One oživljavaju nadu koju svi mi gajimo u neko bolje danas, u kojem je ljubav najveća vrednost.

 

Bila jednom jedna naša zemlja. Ne preterano bajkovita, doduše, pregršt se tu nesporazuma i prepirki odigravalo. U toj jednoj našoj zemlji rasle su četiri devojčice – dve na samom severu, jedna malo južnije, a četvrta još južnije.

Onda su se u jednom trenu srele i istog trena osetile kako nastaje čarolija i kako kroz njih prolazi nevidljiva spojka. Nevidljiva i neraskidiva, poput najjačih struna, koja ih nadahnjuje da sviraju i pevaju.

I zasvirale su i zapevale, i nazvale se Frajlama.

I od tada, evo već osam godina, ta jedna naša zemlja postala je i te kako bajkovita jer su se četiri dame razmahale i poput dobrih vila izmamile osmehe na naša lica. Odevene u vedre boje, njih četiri – nasuprot apokaliptičnim jahačima – šire najtoplija osećanja i bude najtananije ljudske emocije, one od kojih smo se dugo (svesno ili ne) skrivali.

Slušajući njihovu muziku zamišljamo šareni automobil – Frajlomobil – pretrpan cvećem i rezervnim haljinama. Za volanom je visoka plavokosa Frajla Nata (Nataša Mihajlović), suvozač je ozbiljna Frajla Nena (Nevena Buča), dok se na zadnjem sedištu – kao dve devojčice – igraju i pevaju Frajla Jela (Jelena Buča) i Frajla Mara (Marija Mirković).

I čim pomislimo na taj automobil koji jezdi, zamislićemo, nebesima iznad nas i šalje nam lepo raspoloženje i vedro vreme – odmah nam se u glavi pojave pitanja, u vidu njihovih stihova. Zanima nas “Ko se to nama zaljubio“, pitamo se kako li je to “Kad se ljubimo“… Priviđa nam se neka “Fina” devojka, a zapravo je njena ona čuvena “Veštičja pesma“.

 

Ceo svet može da sluša Frajle i njihove opojne tonove jer je tu Frajla Nata da stihove preturi na koji god jezik poželite. Hoćete francuski? Eto ga, to je i studirala! Ali tu su i engleski i španski i italijanski… No, pitate li je na kom se jeziku najlepše peva o ljubavi, baciće vas u rebus. Reći će da je muzika univerzalni jezik ljubavi i da se o njoj najlepše peva na –svakom jeziku! Prkosna Frajla Nata nasloniće se na stisnutu pesnicu i zamišljeno vam pričati o tome kako sanja duet sa Čolom, ali i o svojoj Fruškoj Gori i o Dunavu, pa i o životinjama.

Nas četiri smo različite, pa kažem ovako – Marija je pas, Nevena sova, Jelena konj, a ja glasam za mačke – tako Frajla Nata zbori o “najfrajlastijim životinjama”.

 

Frajle, Foto: Nataša Kukić

Zavodljiva crnka, Frajla Jela, ona vam je prava dama! Nju možete da zamislite kako glumi u holivudskim filmovima (onim starim, najboljim). Ekologija joj je u glavi, muzika u srcu, a u duši – mir koji pronalazi u šetnjama i knjigama. Zamišljamo je kako čita – i to baš bajke, a onda se zagleda kroz prozor i zapeva tako da se sva zima razbeži i nanovo nam dođe leto. Kao glavnog “čitača”, pitate je, razumljivo, koji je naslov bajke o Frajlama.

Frajle na putu oko sveta! A neke bajke mogu da se ostvare! Nama se ostvarilo – srećan je odgovor Frajla Jele.

Kreacije: P….S….fashion
Stilista: Srđan Šveljo
Frizer: Norbert Horvat
Šminka: Norbert Horvat i Marijana Stošić

Dok tri Frajle koračaju na “Štiklicama”, vama pažnju privlači ona jedna koja se razlikuje. Dubokog glasa, oštrog pogleda, večito u pantalonama i ravnim cipelama. Baš ta, Frajla Nena, Frajla Jelina sestra. Na njoj se vidi da je prava ruska duša, promućurna i seriozna. Ona je ta koja unosi mir, koja svoje Frajle vuče na zemlju kad u burnoj mašti polete. Psiholog i to pravi (sa sve diplomom), Frajla Nena izgleda kao neko ko bi mogao da vlada svetom. A kad je pitate šta bi u tom slučaju prvo promenila (i nadate se nekom bajkovitom odgovoru), Frajla Nena racionalno odgovara:

Angažovala bih najveće stručnjake iz oblasti politike, ekonomije i ishrane – i to govori dok studiozno prebira po kredencu smišljajući neke nove specijalitete.

 

Frajle, Foto: Nataša Kukić

Kad Frajla Neni popuste konci pa se ostale dame razlete i rasplinu u maštanju, Frajla Mara ode najdalje! Ova mlada pravnica samo izgleda krhko, ali ako joj se ko zameri – neka se s pravom plaši, jer se Frajla Mara i u tekvondo razume. Ona je prava morska Frajla, nju možemo da zamislimo kako svira gitaru naslonjena na hridi dok momci lude, a ona ih leči muzikom – i svojim toplim osmehom. A pošto nema gde nije svirala sa svojim Frajlama, pa čak i u avionu, ako je pitate gde bi još volela da zasvira i zapeva bajku o Frajlama, stiže zanimljiv odgovor.

Na Vembliju i na Mesecu… to bi sigurno ušlo u istoriju – sanjivo kaže Frajla Mara zamišljajući kako bi preko astronautskog skafandera mogle da se nose štikle.

 A ako ne možete da se strpite da skoknete do Meseca na taj spektakl koji će Frajle kad-tad organizovati – pozivamo vas da dođete na njihov beogradski koncert u Centru Sava, 24. novembra u 20 časova.