Gabrijela Pejčev o prekinutnom koncertu u Hrvatskoj: “Bili smo u strahu i da prespavamo tamo”

GAbrijela Pejčev
Printscreen

"Bili smo u strahu i da prespavamo tamo jer nismo znali šta će se dalje dešavati", priča pevačica Gabrijela Pejčev čiji je koncert u Hrvatskoj preksinoć prekinut.

 

Jedan koncert i skup proteranih Srba u okolini Zadra izazvao je revolt grupe lokalnih Hrvata. Grupa muškaraca na motorima prekinula je koncert srpske pevačice Gabrijele Pejčev u privatnom posedu na Šibenskom zaleđu, pod izgovorom da traže pevača koji pesmama veliča Srpsku Krajinu.

– Situacija koja nam se desila u Hrvatskoj bila je poprilično strašna. Bili smo u strahu i da prespavamo tamo jer nismo znali šta će se dalje dešavati – priča Gabrijela Pejčev.

Gabrijela Pejčev opisuje kako se okupljanje Srba povratnika iz Morpolače kod Benkovca od svečarskog pretvorilo u incidentno. Grupa od 30 muškaraca, mašući hrvatskim zastavama, upala je na privatni posed i prekinula muziku preteći okupljenima.

– Uplašila sam se naravno prvo za sebe, pa za svoje kolege koji me svuda prate i koji takođe nikada nisu doživeli sličnu situaciju, i za sve one ljude koji su bili tamo i koji su sasvim mirno hteli da proslave taj dan pošto dosta dugo nisu bili tu. Uplašila sam se za onu dečicu koja su ceo dan bila tu sa nama i na kraju su morala da odu zajedno sa svojim roditeljima – objašnjava pevačica.

Oglas za nasilnike obajvljen je na Fejsbuk stranici košarkaškog kluba Zadar.

– Svi vi kojima je Hrvatska u srcu dođite danas u 18 sati u hrvatsko selo Vukšić, odakle će se krenuti prema Morpolači i pokažimo ovim mirnim prosvjedom zajedništvo i spriječimo veličanje velikosrpstva u Hrvatskoj – pisalo je.

Portparol zadarske policije Elis Žodan umanjuje ozbiljnost incidenta.

– Osiguravali smo okupljanje i sve je proteklo u redu. Bilo je malo nadvikivanja s jedne i druge strane, ali ništa ozbiljnije – rekao je Žodan.

Koliko je ipak bilo ozbiljno, svedoči protest Željka Bajalice iz udruženja Srpski odbor solidarnosti, koji je posle ovog incidenta izjavio da Hrvatska nije demokratska država i da ne može svojim građanima da osigura mir i sigurnost.loading...