GENERACIJE SU GA KORISTILE, ALI… Da li je DUBAK za bebe bezbedan?

Da li ste sebi kao budući ili već kao roditelji postavili ovo pitanje? Koja je bezbednost dubka?

Pexels.com

Kroz decenije koje su iza nas, dubak za bebe se smatrao gotovo pa očekivanom i normalnom opremom za dete, jer je pored kreveca, kolica, postojao tu da olakša život i funkcionisanje roditeljima, a detetu da pomogne da prohoda u određenom trenutku kada za to dođe vreme. Međutim, kako se vreme menjalo, a brojna istraživanja sprovođena, pedijatri su u velikoj meri stavili veto na njegovo korišćenje.

S druge strane, još uvek je veliki broj onih koji nisu tako striktno protiv njega, ali ipak upozoravaju na opreznost izazvanu upravo onim dokazima koji govore da dubak za bebe nije najbezbedniji. Odgovor na ovo pitanje je, dakle, veoma kompleksan.

Kako se na tržištu i dalje nalaze najrazličitiji oblici, sa brojnim dodacima, pa to više nije samo dubak, već interaktivna igračka, to znači da postoji potražnja koja je velika. Zato treba razgraničiti dve stvari, dubak za bebe može biti potencijalna opasnost za uredan rast i razvoj detea, ali, ako se pravilno koristi, dubak za bebe je samo od pomoći i ne škodi ni na jedan način. Hajde da vidimo kako to!

Kada se dete stavlja u dubak?

Krenimo od prve, velike greške koju roditelji mogu da naprave – prerano stavljanje deteta u dubak. Iako vam se učini da već sa šest meseci vaše dete ima snagu i želju da se odupire nogama, da se ispravlja, nije još uvek vreme da se dubak za bebe koristi. U tom uzrastu dete se neprirodno oslanja na kičmu i ispravlja kolena, to dalje utiče na nastajanje brojnih deformiteta, jer ubrzavate proces koji u tom momentu nije prirodan.

Dubak za bebe se koristi onda kada dete već puzi i kada polako ustaje, pokazuje potrebu i želju da se osloni na svoje noge, ali još uvek ne pušta korak i ne stoji na nogama stabilno. Tada je dubak potrebna potpora koja daje sigurnost tokom stajanja i odgurivanja nogama, te pomaže detetu da brže i lakše prohoda. Sve u svemu, kada se koristi na ovaj način, veoma je krataak period njegove upotrebe, jer dete kada prohoda više ne želi da bude u njemu skoro nikada.

Koliko vremena se ostaje u njemu?

Kroz priču o dve najčešće greške dolazimo do odgovora koja i kakva je to bezbedna i povoljna upotreba dubka. O prvoj je već sve rečeno, a druga jeste količina vremena tokom koje dete ostane u dubku.

Dubak za bebe je odlično rešenje da se u određenom momentu detetu da potrebna podrška da prohoda. Pored toga, njegova upotreba je od velike pomoći kada želite da obavite neke svakodnevne kućne poslove, a da ne brinete u svakoj sekundi da li će dete pasti, da li će se negde udariti i nešto tome slično.

Kada koristite dubak onda znate da je dete od svega toga sačuvano. Međutim, predugo ostavljanje u njemu nije opcija, jer već provedeni sati i sati tokom jednog dana mogu da učine loše stvari za razvoj deteta. Ali, korišćenje kada je to potrebno, malo vremena u toku dana, biće samo od pomoći, i tu nema mesta strahu.