GLASINE SU BILE TAČNE! Oskarovac se POVLAČI iz glume, već napustio festival koji je osnovao

Glumac Robert Redford, osnivač festivala američkog nezavisnog filma "Sundance" koji je počeo u petak u gradu Park Siti u Juti, izjavio je da se povlači sa tog festivala koji je proslavio brojne sada poznate reditelje.

Printscreen

Slavni glumac je na konferenciji za novinare rekao da je došlo vreme posle 34 godina od prvog izdanja festivala da se povuče. Redford je dodao da će i dalje biti prisutan na festivalu ali želi više vremena da provodi u društvu s rediteljima.

Njegova najava o povlačenju se podudara s ranijom najavom o povlačenju iz sveta filma posle ostvarenja “The Old Man and the Gun”, koji se prikazuje od oktobra u SAD.

Redford (82) režirao je devet dugometražnih filmova, a za “Obične ljude” (“Ordinary People”) je 1981. dobio Oskara.

Nikada nije dobio Oskara za glumu, iako je imao više uloga u kultnim filmovima poput “Žaoke” (“Sting”), “Svi predsednikovi ljudi” (“All The Presidents Men”), “Tri kondorova dana” (“Three Days of Condor”) i “Moja Afrika” (“Out of Africa”).

Počasnog Oskara za životno delo je dobio 2002. godine.

Festival Sandens, čiji je osnivač, postao je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma jer pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Nekoliko sada svetski poznatih reditelja, među kojima su Kvetin Tarantino, Pol Tomas i Daren Aronofski doživeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu, upravno na Sandensu.

Redford je nazvao tu filmsku manifestaciju po filmskom klasiku “Buč Kesidi i Sandens Kid” iz 1969. godine.