Gledajte na uštedu, ali i na potrebe vašeg deteta: Razlike između LETNJIH I ZIMSKIH KOLICA ZA BEBE i kako odabrati prava

Zimska kolica za bebe najčešće se kupuju u zimskim vremenskim uslovima, ili kao paket kolica 3 u 1, radi dugoročnijeg obezbeđivanja vožnje deteta, za sve periode kada su potrebna. Sa druge strane, letnja kolica za bebe biraju se kao vrlo praktično i rešenje lako za vožnju, sklapanje i svakodnevno korišćenje.

Kolica za bebu
pixabay.com

Koja tačno kolica za bebe odabrati zavisi od roditelja i njihovih prioriteta. Nekada su bolje rešenje zimska dečija kolica, a nekada letnja, ili lagana kišobran kolica.

Letnja dečija kolica su praktičnija od zimskih

Letnja kolica za bebe su vrlo lagana, jednostavna za sklapanje, rasklapanje, prenošenje i generalno rukovanje. Imaju prostor za sedenje, zaštitnik od sunca ili suncobran, male točkove i ukupnu težinu. Odlično su rešenje za putovanja, odlaganje u gepek, zgradu, garažu ili na terasu.

Zimska kolica su znatno veća, teža za upravljanje i sklapanje, imaju više delova i sveukupno su složenija. Zato su letnja kolica za bebe praktičnija od zimskih, posebno za samostalno rukovanje, prolazak kroz prodavnicu, šetnju i slično. Često se biraju kao prelazno rešenje, do kupovine zimskih, ili za potrebe putovanja.

Kišobran kolica, kao vid letnjih jedno su od najpraktičnijih rešenja, ali obično pogoduju deci tek nakon napunjenih šest meseci, odnosno kada počnu da sede. Zato su zimska dečija kolica univerzalnija.

Letnja dečija kolica su jeftinija od zimskih

Letnja kolica imaju manje delova i dodataka, obično su izrađena od lakšeg i jednostavnijeg materijala, što sveukupno rezultira u njihovoj nižoj ceni. Često se kupuju i kao privremeno, sezonsko rešenje, što dodatno utiče na to da su često na akcijama, imaju posebne pogodnosti ili popuste za kupovinu.

Sa druge strane, zimska dečija kolica često se kreiraju kao kolica 3 u 1, odnosno paket koji ima kao dodatak auto sedište koje se može postaviti na kolica, zatim mogu se pretvoriti i u letnja skidanjem delova, a imaju i zimsku torbu, zaštitnike od vetra, hladnoće i padavina u vidu navlaka za noge ili celokupna kolica, što ih čini znatno skupljim, ali i dugoročnijim rešenjem.

Zimska kolica za bebe možete kupiti za tek rođenu bebu, a da ih koristite sve dok su detetu potrebna, odnosno dok ne „uskoči“ u prvi tricikl, ili neki drugi oblik za zanimljivu vožnju.

Letnja kolica imaju manje delova i dodataka od zimskih

Kao što je već pomenuto, letnja kolica karakteriše postojanje prostora za sedenje deteta, suncobran ili drugi vid zaštite od sunca, manji točkovi i zaštitni pojasevi. Materijal izrade i platno su tanji, manjih i lakših dimenzija.

Za razliku od njih, zimska kolica za bebe imaju mnogo više delova i dodataka, kako bi maksimalno se prilagodila uslovima vožnje, a posebno je to izraženo ako su u pitanju kolica 3 u 1 ili slična. Kolica sa velikim točkovima su sinonim za zimska, još sa dodatnim šarama za lakšu vožnju tokom lošijih vremenskim uslovima. Teža su za sklapanje i rukovanje, ali današnji paketi, iako skuplji, su zaista odlični.

Od dostupnih torbi u istom dezenu, rukavicama, navlakama, tu su i različiti držači za flašice, nepromočivi i termosi koji održavaju temperaturu. Sve je to za veliki broj roditelja, odnosno kupaca prednost.

Odabir pravih dečijih kolica treba da bude maksimalno prilagođeno svakodnevnim potrebama i naravno finansijskim mogućnostima. Kolica za bebe se kupuju u velikom obimu i to je stavka na kojoj se najčešće ne štedi, ali zato treba razmotriti sve druge fakotre, mogućnosti i ponudu, i izdvojiti ona dečija kolica koja će po svim karakteristikama imati najveću funkcionalnost.