Godine joj dobro stoje! BARBIKA DANAS SLAVI 60. ROĐENDAN, a sigurno ne znate KAKO JE NASTALA

Čuvena lutka Barbika (Barbie) danas puni 60 godina, a od 9. marta 1959. godine prodata u više od jedne milijarde primeraka, preneli su danas lokalni mediji u SAD.

Barbika
Printscreen

Uprkos velikoj konkurenciji, svake godine bude prodato više od 50 miliona primeraka lutke u više od 150 zemalja. Barbika je marka poznata kao Koka-Kola ili MekDonalds, izjavili su predstavnici kompanije Matel, koja proizvodi čuvenu lutku.

Njena “majka” je jedan od osnivača Matela, Rut Hendler, koja je došla na ideju o takvoj lutki posmatrajući sopstvenu decu. Ona je lutki dala ime po ćerki Barbari – Barbi.

Ispovest dece po kojoj su nastale NAJPOZNATIJE LUTKE na svetu: “BARBIKA I KEN su nam UPROPASTILI ŽIVOTE”

Lutka je odmah postala popularna i prve godine je prodata u 300.000 primeraka.

Barbika sa izgledom lepotice postala je arhetip kalifornijske plavuše i često je bila na meti kritika jer predstavlja “površnu, bogatu i besposlenu” ženu.

Kasnije je lutka evoluirala prateći modne trendove i ukuse. Dobila je raznu odeću, tako da devojčice mogu da je i predstave kako to one žele.

“ŽIVA BARBIKA” IZ ČEŠKE: Troši ogromne pare da bi IZGLEDALA KAO LUTKA, a operacije je počela da radi sa 16 godina

Lutka, koja je jedna od najprodavanijih igračaka u svetu, menjala je izgled kroz vreme. Postoje Barbike različitih visina, boja kože i frizura. Prvobitna lutka je poznata po plavim očima i dugoj plavoj kosi.

Pored lutke u svetu su snimljeni i animirani filmovi o slavoj Barbi.