Starost može biti inspirativna jednako kako i mladost, ako se prema svom organizmu ophodite sa poštovanjem. Ako sami sebe poštujete, makar upola od onog što očekujete od drugih onda ćete sigurno imati šta da ponudite drugima kada u starost uplovite.

U protivnom bićete samo oronula školjka. Verovatno.

Seda kosa nije nužno ružna

Dzordz kluni
Beta

Kada porazmislimo o tome da neki ljudi stare kao katedrale, a neki kao par cipela, odmah nam padaju na um neki osedeli deda i Džordž Kluni. Ta poređenja definitivno su veoma česta. I da, ona su zbog toga jer seda kosa nekome stoji dobro, a nekome stoji kao teret. Da bi sedost bila lepa, očigledno je da treba da se poklopi još nekoliko faktora.

Ako vam je držanje stasito, ako sedu kosu nosite sa ponosom, onda ta sedost i ne mora da bude ružna. Ona može da bude odraz vašeg karaktera, a u svakoj sedoj vlasi može se videti proživljen život.  I to je neka poenta. Biti star i sed ne mora značiti biti neko ko se predao. Mudrost se povezuje sa sedom kosom, a na vama je da odlučite da ste ostareli kao katedrala. Ili makar kao vino.

Čuvajte svoj osmeh

Osmeh
Foter:mac.rj / photo on flickr

Biti bezub zaista nije prizor koji želimo da vidimo kod sebe. Bezubost se nekada povezuje sa nemarom i sa nebrigom o sopstvenom organizmu. Biti bez zuba oličenje je životnih briga i ruku podignutih pred naletima života. Zato vodite računa o tome da i pod stare dane možete da se nasmejete bez problema.

Budite ponosni na to što ste dva minuta ujutru i uveče odvajali da očetkate svoje zube. Kada dođe vreme, shvatićete zašto je važno imati prirodan i lep osmeh. A osim toga, svako bi da u mladosti makar još jednom zagrize parče mesa, bez bojazni da ostane bez zuba. Učinite makar korak da se bezubost ne povezuje sa starošću.

Vežbanje povećava hormone sreće

Trčanje
Pixabay.com

Bilo da imate 15 ili 85 godina, organizam reaguje prilično slično. Za sreću su vam potrebna četiri hormona. To su serotonin, dopamin, endorfin i oksitocin. Da biste ih lučili potrebno je da jedete zdravo, da imate umerene navike, da volite, da imate redovne ljubavne odnose, da svoju sreću delite sa drugima, ali i da vežbate. Vežbanjem se određeni hormoni pojačavaju, pa se zbog toga osećate superiorno.

Nakon dobrog treninga, i sami to znate, osetite neku vrstu nadmoći nad situacijom. To je stoga što se ova četiri hormona izbalansiraju u organizmu. E da, baš zbog njih osećate svu tu radost i sreću. Pa, zašto ih onda i u starom dobu ne biste negovali.

Mislite da vam pod stare dane sreća nije neophodna. Naprotiv, baš tada bi vam jedna hormonska infuzija dobro došla. Pa zato, povedite računa o njoj na vreme. Budite u formi čak i kada vam kažu da ste nabacili po koju boru.

Bore

Bore
Pixabay.com

E pa, na samom kraju, treba koju reći i o borama. I one su zapisi da ste živeli. Ne treba ih se stideti. Ne, to nikako. Bore su izohipse koje pokazuju da se vaš život peo po planinama izazova. Što ih je više, intenzivnije ste živeli.

Međutim, ako ste za to da ih umereno otklonite, onda povedite računa o načinu života i ishrani.  I nemojte se libiti da ponekad koristite hemijske preparate. Kreme, čajevi, melemi, uvek su dobar način da svoju kožu nahranite. A ona će vam vratite tako što se neće prerano zatalasati.