GOLGOTA GLUMICE DARE IZ JASENOVCA: “Pretili su mi klanjem, silovanjem, dranjem…”

Ovo je bilo najteže snimanje za nju, jako potresno za sve koji su radili na filmu...

printscreen

Filmsko ostvarenje Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca”, zbog kog su zaratili Srbi i Hrvati na Internetu, više nije u trci za prestižnu filmsku nagradu Oskar, budući da se nije našao među prvih 15 kandidata u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Scenaristkinja filma Nataša Drakulić rekla je da je pre svega srećna što je sa “Darom iz Jasenovca” uspela da oda priznanje svim nevinim žrtvama koje su stradale u logoru, a zatim otkrila da je zbog filma i sama dobijala jezive pretnje koje je prijavila policiji.

Kada su krenule 5. februara u američkim gradovima premijere, najdragocenije mi je što su svi koji su ga gledali, film doživeli jako emotivno. Javljali su mi se Amerikanci koji nisu znali za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata i počeli su da istražuju i da uče. To je misija ovog filma da se vidi i da se sazna za sve naše žrtve – ispričala je Drakulićka.

Ističe da joj je ovo bilo najteže snimanje koje je imala do sada i jako potresno za sve koji su radili na filmu.

– Najvažnije je da ovaj film vidi što više ljudi na svetu, da sazna da su ustaše jedine imale logore za decu i kroz šta su ta deca prolazila. Ovaj film posvećen je svim žrtvama Jasenovca – dodaje ona.

Drakulićka kaže da je nije mnogo dotaklo što film nije ušao u najuži izbor za Oskara, kao i da to nije ni očekivala. Dodaje da je svesna da politika stoji iza svega uključujući i filmsku industriju.

Imala je i velikih problema zbog filma, a kako kaže stizale su joj otvorene preteće poruke iz Hrvatske.

Dobijala sam pretnje sa raznih društvenih mreža o klanju, dranju, silovanju i paljenju kuća. Sve sam prijavila u policiji – istakla je Drakulićka.