GRČKA DODATNO POPUŠTA MERE: Od ponedeljka bez maski na otvorenom, a DOZVOLJAVA SE I OVO

U Grčkoj više nije obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mestima na kojima nema mnogo ljudi, odlučile su tamošnje vlasti, prihvatajući preporuke stručnjaka za zarazne bolesti.

More Plaža Grčka
Pixabay.com

Grčki ministar za civilnu zaštitu i krizne situacije Nikos Haradalijas objavio je da od ponedeljka više neće biti ni policijskog časa, koji trenutno traje samo tri sata tokom noći. Odluka je doneta nekoliko dana ranije nego što se očekivalo, prenosi Katimerini.

“Naša svakodnevica se dramatično menja nabolje”, kazao je Hardalijas.

Od ponedeljka se popuštaju mere i u ugostiteljskim objektima i na plažama. U barovima, kafićima i restoranima za istim stolom može da sedi deset ljudi, a dozvoljeno je da se u objektu nalazi 300 osoba. Na uređenim plažama moći će da se nađe 120 osoba na 1.000 kvadratnih metara.

“Epidemijski profil zemlje je zadovoljavajući. Možemo da pravimo planove za leto, ali i dalje ne smemo da spustimo gard”, kazala je Vana Papaevangelu, asistentkinja na studijama pedijatrije na Univerzitetu u Atini.

Dodala je da ne treba još bacati maske koje su najbolja zaštita od virusa. Prema grčkim propisima, maske su i dalje obavezne u zatvorenom, uključujući i javni prevoz i prodavnice.

U Grčkoj je u poslednja 24 sata registrovano 520 novih slučajeva, a preminulo je 14 osoba.