GRČKA NESTRPLJIVO ČEKA OTVARANJE GRANICA: Putovanja možda već od 15. juna, ali…

Cela grčka javnost danas gleda u Brisel, čekajući odluku o otvaranju granica od 15. juna.

Partenon - stara Grčka
Pixabay.com

Zvanična Atina samostalno je u Brisel poslala dokument u kom poziva na ublažavanje restrikcija za putovanja građana država-članica EU, i to od 15. juna.

U dopisu se navodi da bi građani koji ulaze u Grčku trebalo da imaju negativan test na koronavirus, star najmanje 72 sata pre ulaska u zemlju.

Ističe se da odluka o obavezi putnika da imaju negativan test može da bude ukinuta za putnike iz država-članica koje su “pokazale jasne i trajne dokaze” da je pandemija pod kontrolom.

Cilj Grčke je da oporavi posrnuli turizam koji trpi veliku štetu zbog pandemije. Zbog toga Atina insistira da otvaranje svih vidova saobraćaja bude omogućeno istovremeno.

Ovakav zahtev može se tumačiti kao želja Grčke da na noge podign sve svoje krajeve i brojnih ostrva.

Oporavak te privredne grane mora da bude takav da obezbedi fer postupanje svih država članica, kako bi se izbegla bilo kakva nacionalna pristrasnost prilikom putovanja, piše u dopisu koji je Atina uputila u Brisel.

Istovremeno, svi pogledi danas su upreti u Brisel pošto se očekuje da tokom dana Evropska komisija obelodani plan za ublažavanje restrikcija slobode kretanja među državama, i to među onima koje su pandemiju stavile pod kontrolu.

Pozivajući se na Politiko koji je imao uvid u pripremljeni dokument EU, Katimerini piše da ograničenja i granična kontrola mogu biti ukinute od 15. juna širom Evrope ako epidemiološki podaci širom bloka i dalje budu išli u dobrom smeru.

Alternativa je da putovanja između država-članica može biti dozvoljeno ljudima koji su prošli zdravstveni pregled.

Očekuje se da ukidanje ograničenja prvo stupi na snagu “za određene vidove prevoza i za određene vrste turističkih aktivnosti”, navodi se u dokumentu Komisije u koji je Politiko imao uvid.

Deo plana Komisije za kontrolisano pokretanje turističke sezone uključuje i interaktivnu mapu na kojoj će se evidentirati epidemiološki podaci o turističkim destinacijama, zdravstvenoj infrastrukturi i bezbednosnim merama preduzetim u restoranima i hotelima.

Grci ovu odluku čekaju vrlo nestrpljivo, pišu mediji u Atini, i nadaju se pozitivnom odgovoru Unije.