GRČKA UBLAŽILA MERE, ALI… Evo šta vam je sve potrebno ako želite da STIGNETE DO NEKOG OSTRVA

Grčka vlada je danas ublažila, ali i ukinula neke mere koje su važile tokom strogog zaključavanja zbog pandemije kovid 19, i to dan pred početak turističke sezone, što je zvanično sutra, 15. maja.

zakintos
pixabay.com

Srpski turisti moći će da uđu u Grčku sa potvrdom o vakcinaciji, a veoma važna stavka za naše turiste jeste da se priznaju sve vakcine, pa i ruska i kineska. Ono što naši turisti moraju imati na umu pre putovanja jeste da druga doza mora biti primljena barem 14 dana pre dolaska na granicu.

Problem bi mogli da imaju oni što su vakcinisani AstraZenekom, jer se kod nas druga doza daje 12 nedelja posle prve, mešutim bitno je znati da za ulazak u Grčku vakcinacija jednom dozom ovog cepiva nije dovoljna.

Druga varijanta koju Grci priznaju pri ulasku u zemlju jeste negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ono što će se pratiti jete datum izdavanja sertifikata, onaj koji je utisnut na potvrdi.

Svi putnici moraju da imaju popunjen PLF formular. Nakon registracije na ovom sajtu i otvaranja sopstvenog profila, pored ličnih podataka biće neophodno uneti broj leta sa avionske karte, kao podatke o smeštaju i broju dana u Grčkoj.

Kako do ostrva?

Za odlazak na ostrva – sa izuzetkom Lefkade, Evije i Salamine, obavezno je pokazati potvrdu o vakcinaciji, 14 dana posle druge doze ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a prihvata se i brzi antigen test koji nije stariji od 24 sata.

Važi i potvrda o preležanom kovidu 19, koja može biti stara između dva i devet meseci.

Kontrolu će obavljati osoblje aviokompanija, brodova, trajekata, a uslove moraju ispunjavati svi domaći i strani putnici stariji od pet godina.

POČINJE SEZONA U GRČKOJ: Evo koje mere su ZAISTA na snazi, a šta je ČISTA LAŽ