GRČKO OSTRVO KOJE JE KORONA SKORO ZAOBIŠLA: Nadaju se početku sezone 1. jula i kažu – Srbi su naša braća

Ovo ostrvo zabeležilo samo jedan slučaj obolevanja od koronavirusa!

Kefalonija
Pixabay.com

Globalna pandemija malo se osetila na Kefaloniji – jedno od omiljenih ostrva domaćih turista. Grčka je 4. maja započela sa postepenim ukidanjem drastičnih mera uvedenih zbog pandemije, te se svakodnevni život polako vraća u normalu. Međutim, stanovnici Grčke, a i turisti, sigurni su da će ovo leto biti mnogo drugačije od onog na kakvo smo navikli.

Viktor Ruhotas, počasni konzul Srbije na Kefaloniji, rekao je da je ovo ostrvo zabeležilo samo jedan slučaj obolevanja od koronavirusa. To je bio jedan Grk koji je došao iz Švedske pre mesec i po dana. On je preležao koronu kao najjednostavniji grip.

“Iako nikoga nije zarazio, cela Kefalonija je bila u karantinu mesec i po dana, ali se sad život polako vraća u normalu”, rekao je on.

View this post on Instagram

Torneremo a viaggiare…🍀 We’ ll travel again…🍀 #andràtuttobene . Torneremo a viaggiare e sarà bello più di prima…no, per me no… viaggiare è per me stato il più grande dono. Ho iniziato a viaggiare da adulta e non c’è miglior modo di spendere soldi, è il più grande investimento, la più grande delle avventure. Prendere l’aereo ed emozionarsi ogni volta, svegliarsi in un posto nuovo, fare colazione in un bar nuovo e particolare, esplorare, scoprire nuovi paesaggi, nuove lingue, nuovi monumenti, chiese e musei, nuove persone, nuovi cibi e usanze. Viaggia, ogni volta che puoi, vaggia! . . . #gf_greece #greecepix #colorsofgreece #travel_greece #greecelover_gr #kings_greece #ilovegreece #lovely_flowergarden#nature_special_#flowerstyles_gf #capturing #igdaily #likeforlikes #myself #igworldclub_mediterraneo #super_greece_channel #travelshare_gr #agiosthomas #ig_greekshots #wu_greece #cefalonia #kefallinia #discover_europe_ #bar #unlimitedgreece #kefalonia #legendofthebluesea

A post shared by 📷_ph_simo5v (@ph_simo5v) on

Kako navodi konzul, sezona bi trebalo da počne u julu i da traje do septembra kada se očekuju engleski i italijanski turisti.

Međutim, pitanje na koje još uvek nema odgovora je kada će granice biti otvorene za turiste. Što se tiče čarter letova, svi čekaju da vide kakve će instrukcije dati Evropska unija.

“Problem koji se može javiti jeste popunjenost aviona, ali i autobusa. Ukoliko njima bude propisana popunjenost od 50 odsto, to će značiti skuplje putne troškove. Verujem da će veliki broj Grka stići na ostrvo u toku jula i avgusta. Takođe, očekuje se i veliki broj turista iz balkanskih zemalja koji će, kao i svake godine, doći kolima. Naravno, ukoliko korona nestane do kraja juna”, zaključio je Viktor Rouhotas.

Najveće gubitke usled globalne pandemije na Kefaloniji snosiće hotelijeri i ugostitelji. Kako navodi predsednik hotelijera i potpredsednik grčko-srpskog prijateljstva Kefalonije i Itake Gerasimos Timoteatos 100 000 rezervacija za april i maj, ali i pola juna, na Kefaloniji je otkazano.

“Očekujemo da sezona počne 1. jula”, rekao je on.

Problem koji se može javiti za sve koji planiraju da letuju na Kefaloniji jeste taj što je Kefalonija ostrvo, te je ponovno uspostavljanje avio saobraćaja ključno za turističku sezonu.

“Pitanje je šta će se desiti ukoliko avio kompanije ne budu normalno radile. Ukoliko ne dođe do normalizacije avio saobraćaja, očekujemo da ćemo ove godine imati više gostiju poput Srba koji lako mogu doći kolima zahvaljujući rekonstruisanim putevima”, nastavio je Timoteatos.

Gerasimos Timoteatos je rekao i da će ga veći broj Srba na ostrvu obradovati, budući da je jako vezan za Srbe i Srbiju.

“Smatram da smo mi porodica i braća. U poslednjih par godina sam bio u Srbiji čak 4 puta. Raduje me što je srpskih turista na Kefaloniji u poslednjih par godina sve više. Nadam se da će ih i ove godine biti u velikom broju”, rekao je rekao je on.

On se nada da grčki hoteli neće pretrpeti velike gubitke ove godine, ali smatra svakako da je zdravlje najvažnije.

Očekuju se nove mere vlade, a tada će se i znati šta će se desiti sa tursitičkom sezonom.