GREŠKA KOJU ČESTO PRAVIMO: Ovo posuđe se ne sme prati u mašini

Mašina za pranje sudova pravi je pomoćnih u kući i uz nju uštedimo vreme koje bismo inače izvdvojili za pranje sudova. Međutim, postoji posuđe koje ipak ne smete prati u njoj.

Pixabay

Ove predmete ipak operite ručno:

Posuđe od livenog gvožđa

Mašinskim pranjem uklonićete zaštitni sloj na posuđu te dovesti do pojave rđe, kako na njemu, tako i na mašini. Zbog toga bi najbolje bilo da ovo posuđe ručno perete.

Kuhinjski noževi 

Zbog visoke temperature može se desiti da vremenom oštrice na noževima otupe.

Kristalno posuđe

Sredstva za mašinsko pranje i visoke temperature negativno deluju na ovo nežno posuđe

Posuđe od drveta

Neko drveno posuđe možete prati u mašini, najbolje je da ovo proverite na deklaraciji, ali drvene varjače, daske za sečenje, noževe sa drvenim drškama izbegavajte i operiti ručno. Razlog za to je jednostavan: zbog visoke temperature, predmeti od drveta će izgubiti svoj oblik, ali i kvalitet.

Teflonsko posuđe

Mašinsko pranje može skinuti završni sloj koji je na ovom posuđu neophodan.

Posuđe od bakra

Mašinsko pranje može da promeni boju ovog posuđa. Najlakši način da očistite jeste da preko njega pospete so i prelijete sirćetom. Ostavite dvadesetak minuta da odstoji pa isperite pod mlazom mlake vode.

Plastične posude

U mašini se mogu istopiti.  Posude od tvrde plastike možete mašinski da perete, ali ih uvek stavite na rešetku koja se nalazi na vrhu.

Aluminijumske posude

Ove posude obavezno perite ručno, jer će pri visokim temperaturama zarđati, ali i oštetiti unutrašnjost vaše mašine.

Posude sa nalepnicama

Tegle, flaše i ostale posude koje na sebi imaju bilo kakve naepnice obavezno perite ručno. Zbog visoke temperature, mogu da se odlepe i zalepe odvod.loading...