GREŠKA KOJU STALNO PONAVLJAMO: Pravilno korišćenje maramica za dezinfekciju sprečava širenje bakterija

Maramice za dezinfekciju, odnosno antibakterijske maramice u mnogim su domaćinstvima neizostavno sredstvo za čišćenje jer su vrlo praktične, jednostavne za korištenje i sa par poteza, bez puno muke odstrane bakterije i prljavštinu.

čišćenje
Pixabay.com

Istraživači iz Velike Britanije testirali su koliko dobro  jedna maramica za dezinfekciju može ukloniti tri različite vrste bakterija na isto toliko površina od nerđajućeg čelika.

Otkrili su da bi se jedna maramica trebalo koristiti samo na manjoj površini (ne većoj od metra kvadratnog) kako bi se ubile bakterije.

Jednu maramicu nije dobro koristiti za čišćenje više površina jer se tako bakterije i kontaminacija samo prenose, napominje Mišel Eksum, stručnjak za analizu proizvoda u institutu “Good Housekeeping”.

Mišel takođe preporučuje da sledite uputstva proizvođača istaknute na ambalaži.

– Ako obrisana površina ne ostaje dovoljno dugo vlažna koliko bi trebala, odnosno koliko piše na pakovanju, samo uklanjate prljavštinu bez da dezinfinfikujete površinu – kaže Mišel. Dakle, s maramicama za dezinfekciju možete očistiti dom, ali morate ih koristiti verovatno u većim količinama nego što to činite.

Koristi li se maramica na većoj površini ili se različite površine čiste s istom maramicom (na primer mikrotalasna i radna ploča u kuhinji) bakterije se samo prenose s jedne na drugu površinu umesto da se eliminišu. Zato, ako jednom maramicom očistite veću površinu, radite to pogrešno: verovatno vam trebaju dve ili tri antibakterijske maramice kako biste zaista počistili.